Kymmeniä kuollut vankilapaon yhteydessä Haitilla – pääkaupunki väkivaltaisten jengien hallussa

Ainakin kymmenkunta ihmistä on kuollut vankilapaon yhteydessä Karibialla sijaitsevan Haitin pääkaupungissa Port-au-Princessä. 

Lauantai-illan vankilapaossa aseistautuneet jengit hyökkäsivät vankilaan ja vapauttivat suuren määrän vankeja.

Iskun kohteena oli kaupungin päävankila, jossa on säilytetty tunnettuja jengijohtajia sekä maan presidentin Jovenel Moisen vuonna 2021 tehdystä murhasta syytettyjä ihmisiä.

Varhain maanantaina Suomen aikaa Haitin hallitus julisti sekä ulkonaliikkumiskiellon että hätätilan vankilaiskun takia. Ulkonaliikkumiskielto on voimassa iltakuudesta aamuviiteen. 

Molemmat hätätoimet ovat voimassa vähintään keskiviikkoon asti, joskin hallitus voi tarvittaessa pidentää niiden voimassaoloaikaa.

Paikalla ollut AFP:n toimittaja kertoi nähneensä vankilan ulkopuolella yli kymmenen ruumista.

Vankilassa oli lauantai-iltaisen hyökkäyksen jälkeen enää noin sata vankia, kertoo haitilainen ihmisoikeusjärjestö RNDDH. Ennen pakoa vankilassa oli lähes 4  000 vankia.

– Näimme paikalla useiden vankien ruumiita, sanoi RNDDH:n johtaja Pierre Esperance.

Presidentin murhasta syytettyjä edustava haitilainen asianajaja Samuel Madistin kertoi New York Timesille puhuneensa päämiehilleen, joiden mukaan vankila on lähes kokonaan tyhjennetty. 

Rakennukseen jäivät vain vanhat ja liikuntarajoitteiset vangit sekä presidentin murhasta syytetyt, jotka pelkäsivät turvallisuutensa puolesta vankilan ulkopuolella.

Pääkaupunki väkivaltaisten jengien hallussa

Haiti on kärsinyt vuosikymmenien ajan äärimmäisestä köyhyydestä, väkivallasta, poliittisesta epävakaudesta sekä toistuvista luonnonkatastrofeista

Presidentti Moisen salamurha vuonna 2021 syöksi maan yhä syvempään kaaokseen. Haitin hallitus on pitkälti menettänyt otteen maansa pääkaupungista. Arvioiden mukaan Port-au-Princestä jopa 80 prosenttia olisi tällä hetkellä käytännössä väkivaltaisten jengien hallussa.

Haitin hallitus sanoi lausunnossaan, että poliisi yritti torjua Port-au-Princen päävankilaan kohdistuneen jengihyökkäyksen lisäksi myös toiseen vankilaan kohdistuneen hyökkäyksen. Toisessa vankilassa oli RNDDH:n mukaan lähes 1  500 vankia, mutta heti ei ollut selvää, kuinka monta vankia pakeni.

Tavoitteena pääministerin vallasta syökseminen

Isku vaikuttaa olleen huolella suunniteltu, sillä Le Nouvelliste -lehden tietojen mukaan hyökkääjät olivat vakoilleet vankilaa droonien avulla useiden päivien ajan. Eri jengit ovat koordinoineet toimintaansa tavoitteenaan pääministeri Ariel Henryn vallasta syökseminen.

Pääministeri oli perjantaina vierailulla Keniassa, jossa hän pyrkii saamaan tukea kansainväliselle poliisitukioperaatiolle, jota Kenia on lupautunut johtamaan. Sunnuntaina ei ollut varmuutta siitä, oliko pääministeri jo palannut Haitiin.

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi monikansallisen operaation lokakuun alussa, mutta Kenian korkein oikeus katsoi kenialaispoliisien lähettämisen Haitiin rikkovan maan perustuslakia. Päätös on asettanut operaation tulevaisuuden kyseenalaiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat