Lähes 90 000 paennut kodeistaan tulvien ja mutavyöryjen takia Brasiliassa

Brasilian eteläosassa lähes 90  000 ihmistä on paennut kodeistaan tulvien, mutavyöryjen ja rankkasateiden takia, kertovat maan väestönsuojeluviranomaiset.

Tulvat ovat viranomaisten mukaan aiheuttaneet ainakin yli 70 ihmisen kuoleman. Lisäksi yli sata ihmistä on kadonnut.

Noin kolmannes kodeistaan paenneista on tuotu esimerkiksi urheilukeskuksiin, kouluihin ja muihin tiloihin perustettuihin suojiin.

Tulvien seurauksena kuolleiden lisäksi kaksi ihmistä kuoli räjähdyksessä tulvivalla huoltoasemalla eteläisen Rio Grande do Sulin osavaltion pääkaupungissa Porto Alegressa.

Yli miljoonalta ihmisellä ei viranomaisten mukaan ole ollut juomakelpoista vettä.

Vesisateiden odotetaan jatkuvan alueella vielä huomenna, mikä nostanee vedenpintaa vielä entisestään.

Porto Alegre veden vallassa

Vedenpinnat ovat nousseet nopeasti Rio Grande do Sulin osavaltion alueella. Vesimassat ovat rasittaneet patoja ja vallanneet suuren osan 1,4 miljoonan asukkaan Porto Alegresta.

Vesimassat ovat haudanneet alleen asuinalueita, tuhonneet teitä sekä pyyhkäisseet siltoja alas voimakkaiden virtausten takia. Eri puolilla Porto Alegrea ihmiset kiipesivät rakennusten katoille odottamaan pelastajia. Toiset ovat liikkuneet kanaaleiksi muuttuneilla kaduilla kanooteilla ja pikkuveneillä.

Rio Grande do Sulin kuvernööri Eduardo Leite sanoo, että osavaltio tarvitsisi isoja investointeja katastrofin jälkeiseen jälleenrakentamiseen.

Porto Alegren kansainvälinen lentoasema keskeytti perjantaina kaikki lennot määrittelemättömäksi ajaksi.

Tuhoisat myrskyt ovat seurausta ilmaston lämpenemisestä sekä sääilmiö El Ninosta, sanoi ympäristötutkija Francisco Eliseu Aquino uutistoimisto AFP:lle perjantaina.

Etelä-Amerikan suurin maa on viime aikoina kokenut useita äärimmäisiä sääilmiöitä. Syyskuussa ainakin 31 ihmistä kuoli syklonin aiheuttamissa tuhoissa.

Juttua päivitetty kello 21.40 uhriluvulla.

Juttu päivitetty kauttaaltaan 5.5.2024 kello 17.54.

Lue myös:

    Uusimmat