Joka kolmas YK:ssa työskentelevä on kokenut seksuaalista häirintää kahden viime vuoden aikana, selviää YK:n työntekijöille tehdystä kyselystä.
Yleisimmin häirintä on ollut seksuaalissävytteisten, loukkaavien juttujen kertomista tai loukkaavia kommentteja häirintää kokeneiden ulkonäöstä. Joukossa on ollut myös loukkaavia eleitä tai koskettelua.
Eilen julkistetun kyselyn mukaan kaksi kolmesta häiriköijästä oli miehiä ja joka neljäs oli esimies- tai johtotehtävissä.
YK:n pääsihteeri Antonio Guterres totesi henkilökunnalle osoitetussa kirjeessään, että kyselytutkimus paljastaa vakavia lukuja ja todisteita siitä, minkä pitää muuttua, jotta YK olisi parempi työpaikka.
Nollatoleranssi häirintään
Seksuaalista häirintää YK:ssa kartoittanut kysely oli ensimmäinen laatuaan. Sen toteutti konsulttiyhtiö Deloitte viime vuoden marraskuussa. Kyselyyn vastasi vain noin 17 prosenttia YK:n yli 30 000 työntekijästä.
Pääsihteeri Guterres totesi, että vaikka häirintäluvut ovat samaa luokkaa muiden organisaatioiden kanssa, pitäisi YK:lla tasa-arvon ja ihmisoikeuksien lähettiläänä olla erityisen korkeat standardit. Guterres on luvannut nollatoleranssia seksuaaliseen häirintään.
Viime kuussa YK:n alaisen Unaids-järjestön johtaja Michel Sidibe joutui luopumaan tehtävästään, kun selvisi, että hänen johtamistyylinsä oli sallinut häirinnän järjestössä. Unaids-järjestön tehtävänä on hi-virustartuntojen ja aidsin vastainen toiminta.
Juttua täydennetty kello 7.12.