Kaikkien aikojen selvästi arvostetuimmaksi tasavallan presidentiksi nousee Sauli Niinistö.
Kaksi suomalaista kolmesta (64 prosenttia) asettaa Sauli Niinistön kolmen eniten arvostamansa presidentin joukkoon, ilmenee KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Niinistön taakse jaetulle kakkossijalle jäävät Urho Kekkonen ja Martti Ahtisaari. Reilu kolmannes valitsee heidät kolmen arvostetuimman joukkoon.
Suomalaisten mielipiteet ovat muuttuneet melkoisesti vuodesta 2017, jolloin suosituin oli Urho Kekkonen. Aiempaa selvästi enemmän tunnustusta saavat nyt etenkin Niinistö ja Martti Ahtisaari. Aiempaa vähemmän arvostusta saavat Kekkonen, Tarja Halonen, Mauno Koivisto ja Juho Kusti Paasikivi. Muiden osalta muutokset ovat vähäisempiä.
Miehet antavat tunnustusta keskimäärää enemmän Carl Gustaf Emil Mannerheimille ja Risto Rytille. Miesten keskuudessa Mannerheim jakaa kakkossijan yhdessä Kekkosen kanssa. Naiset arvostavat miehiä enemmän Koivistoa, Ahtisaarta ja Halosta.
Ahtisaaren ja Halosen arvostus on korkeampaa nuorimman ikäluokan (18-30-vuotiaat) keskuudessa. Tulos kielii siitä, että etenkin nuoret naiset arvostavat Halosta. Varttuneimpien eli yli 70-vuotiaiden joukossa Paasikivi, Kekkonen ja Koivisto keräävät keskimäärää enemmän arvostusta.
Puoluekannan mukaisista eroista käy ilmi, että Niinistö on arvostetuin presidentti kaikkien muiden puolueiden paitsi vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajien keskuudessa. Vihreiden kannattajien joukossa Ahtisaari nousee kärkeen, kun taas Vasemmistoliiton tukijat arvostavat eniten Halosta. Keskustan kannattajien parissa Kekkonen hengittää heti Niinistön niskan takana.
Teemaa lähestyttiin seuraavalla kysymyksenasettelulla: "Suomella on ollut kautta aikojen 12 presidenttiä. Keitä kolmea seuraavista arvostat eniten?" KAKS - Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Verian (aiemmin Kantar Public). Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 1.-7.12.2023. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 070.
Vastaajat edustavat Suomen 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.