Valtaosa eduskuntapuolueista haluaa vapauttaa pienituloiset sairaala- ja terveyskeskusmaksuista. Vain perussuomalaiset ovat asiasta jokseenkin eri mieltä.
Asia selviää sote-alan järjestöjen kattojärjestö SOSTE ry:n kyselystä.
Täyden tuen maksuvapaudelle antavat KD, Liike Nyt, SDP, vasemmistoliitto ja vihreät. Kokoomus, keskusta ja RKP olivat asiasta jokseenkin samaa mieltä.
– Pienitiloisten vapauttaminen terveydenhuollon maksusta parantaa palveluun pääsyä ja estää myöhemmässä vaiheessa kalliimpien palvelujen tarvetta, toteaa SOSTEn edunvalvontapäällikkö Anne Perälahti.
2:44Videolta on katsottavissa koko Anne Perälahden haastattelu.
Yli puoli miljoonaa maksua ulosottoon
Vastauksissa korostettiin, että hyvinvointialueiden tulee käyttää oikeuttaan alentaa tai jättää maksut perimättä, jos ne vaarantavat toimeentulon:
– Hyvinvointialueet voivat alentaa myös tasamaksuja alentuneesta maksukyvystä johtuen ja kannatamme, että hyvinvointialueilla rajallisten resurssien rajoissa näin myös tehdään, toteaa kokoomus vastauksessaan.
Vasemmistoliitto esitti, että terveyskeskusmaksut tulisi poistaa kokonaan.
Perussuomalaiset on kyselyn mukaan ainoa puolue, jonka mielestä heikoimmin toimeentulevia ei pitäisi vapauttaa sairaala- ja terveyskeskusmaksuista.
Puolueen mukaan Suomessa on julkisen terveydenhuollon asiakasmaksuissa kalenterivuosittainen maksukatto ja sillä pystytään varmistamaan, että asiakasmaksut eivät muodostu kenellekään kohtuuttomiksi:
– Vaikka haluammekin pitää asiakasmaksut kohtuullisina, asiakasmaksuilla ei pitäisi tehdä sosiaalipolitiikkaa, sitä varten ovat hoitokatot ja tulonsiirrot, muistuttaa perussuomalaiset vastauksessaan.
– Suomessa päätyi viime vuonna ulosottoon yli puoli miljoonaa asiakasmaksua, joista suuri osa oli tasasuuruisia terveydenhuollon maksuja, kuten terveyskeskuslääkärimaksuja ja erikoissairaanhoidon lääkärikäyntejä, toteaa Perälahti.
Lähetä vinkki!
Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat.
Juttuvinkit joonas.lepisto@mtv.fi.
Pienituloiset eivät hakeudu palveluihin oikea-aikaisesti
Lähes jokainen maksuvapautusta kannattava puolue nosti vastauksessaan esille huolen siitä, että korkeiden asiakasmaksujen vuoksi pienituloiset eivät hakeudu palveluihin oikea-aikaisesti ja se voi tulla lopulta yhteiskunnalle taloudellisesti kalliimmaksi:
– Palveluiden saamisen tai hoitoon pääsyn viivästyminen voi tulla inhimillisesti ja taloudellisesti kalliiksi, toteaa SDP vastauksessaan.
Keskusta ja RKP toivat vastauksissaan esille, että asiakasmaksujen rinnalla myös lääke- ja matkakustannukset rasittavat pienituloisten taloutta.
Keskusta esitti ratkaisuksi yhtenäisen ja selkeän maksukaton käyttöönoton lääkkeille, matkakustannuksille ja asiakasmaksuille.
Kysely tehtiin eduskuntapuolueille maaliskuussa 2025.