Maksatko hoidostasi liikaa? Ministeri kannattaa muutosta, jolla moni säästäisi pitkän pennin

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso kannattaa esitystä, jonka mukaan terveydenhuollon maksukattojen seuranta pitäisi siirtää asiakkailta viranomaisille.

Terveyskeskusmaksut, erikoissairaanhoidon maksut, hammashoidon maksut, vuodeosastomaksut... Sosiaali- ja terveysalan kattojärjestö SOSTE ehdotti MTV Uutisille, että terveydenhuollon asiakasmaksukattojen seuranta pitäisi siirtää kansalaisilta viranomaisille lääke- ja matkakulujen tapaan. 

Vastuuministeri Kaisa Juuso kannattaa ehdotusta ja aikoo selvittää aikataulua asian muuttamiseksi.

Kannatan ehdotusta siitä, että viranomaiset seuraisivat asiakasmaksuja, toteaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso MTV Uutisille.

SOSTEn mukaan nykylainsäädäntö tunnetaan heikosti. 

Asiantuntija kertoi aiemmin sivustollamme, että tilanne on johtanut siihen, että moni maksaa kiltisti tuskallisen suureksi nousseet maksunsa maksukaton ylittymisen jälkeenkin, koska ei yksinkertaisesti tiedä, että kattoa pitää itse seurata ja sen ylittyessä anoa maksuvapautusta. SOSTE pitää nykytilaa kohtuuttomana ja muutosta toivottana.

Aikataulua selvitetään

Seuraavaksi ministeriössä aiotaan selvittää, missä aikataulussa muutos olisi mahdollista.

Ongelma lienee siinä, että tähän pitäisi olla tietojärjestelmien puitteissa mahdollisuus. Selvitän vielä miten ja millä aikavälillä tämä olisi mahdollista toteuttaa, ministeri kertoo.

Kerromme aikataulusta tarkemmin, kun ministeriössä asia selkenee.

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? Juttuvinkit joonas.lepisto(@)mtv.fi.

Lue myös:

    Uusimmat