Suomen työikäisistä naisista 38 prosenttia ilmoittaa kokeneensa seksuaalista häirintää työssään, ilmenee tänään julkaistun kyselyn tuloksista. Miehillä seksuaalisen häirinnän kohteeksi joutuminen töissä on selvästi harvinaisempaa: miehistä sitä kertoo kokeneensa 9 prosenttia.
Seksuaalisella häirinnällä tarkoitetaan sanallista, sanatonta tai fyysistä ei-toivottua käytöstä, joka on luonteeltaan seksuaalista.
Kahden viime vuoden kuluessa ahdistelua ilmoittaa kokeneensa työssään runsas kymmenesosa naisista ja pari prosenttia miehistä. Naisten tuoreet häirintätapaukset ovat selvästi yhteydessä uhrin ikään, sillä kohteina ovat usein alle 25-vuotiaat.
Häiritsijä on useimmiten, liki kahdessa kolmasosassa tapauksista, asiakas. Työkaverit tai esimiehet syyllistyvät häirintään harvemmin.
Työntekijäasemassa olevat kokevat seksuaalista häirintää useammin kuin toimihenkilöt ja esimiehet. Kunnissa ja kolmannella sektorilla häirintää tapahtuu hieman useammin kuin yksityisellä sektorilla ja valtiolla.
Suurin osa ei tule työnantajan tietoon
Seksuaalinen häirintä jää Suomessa usein ilmoittamatta. Kahden viime vuoden aikana sitä kokeneista liki 60 prosenttia ei ilmoittanut asiasta lainkaan. Työnantajan edustajalle kerrottiin vain neljäsosa tapauksista.
Yleisin syy ahdistelusta vaikenemiseen on se, että häirinnän kohteeksi joutunut pelkää, ettei asiaa otettaisi vakavasti. Toiseksi yleisin syy ilmoittamatta jättämiseen on pelko, että siitä voisi mahdollisesti aiheutua hankaluuksia itselle.
Tutkimuksen teki Taloustutkimus Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimeksiannosta. Nettipaneeliin vastasi tammikuussa runsaat 2 100 työikäistä eli 18–64-vuotiasta. Tulosten virhemarginaali on noin kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa.
16:27
16:13