Entinen Nokian idänkaupasta vastaava johtaja Stefan Widomski muistaa Mihail Gorbatshovin ystävällisenä ja empaattisena ihmisenä. Gorbatshovin ikoninen NMT-puhelu vuonna 1989 oli Nokia-pomon neronleimaus, joka jäi historiaan.
Edesmennyt Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatshov soitti ensimmäinen kännykkäpuhelunsa ollessaan Suomessa valtiovierailulla vuonna 1989.
Gorbatshov vieraili Helsingissä Kalastajatorpalla järjestetyssä tilaisuudessa, jossa silloinen Nokian idänkaupasta vastaava johtaja Stefan Widomski esitteli Gorbatshoville Suomen elektroniikkateollisuutta ja Nokiaa.
– Se oli jopa miellyttävä kohtaaminen. Hän oli ihmisläheinen, ystävällinen ja empaattinen, Widomski muistelee nyt yli 20 vuoden takaista kohtaamista.
Lue lisää: Gorbatshov soitti ensimmäisen kännykkäpuhelunsa vuonna 1982
Widomski ojensi Gorbatshoville Mobiran kuuluisaa puhelua varten
Tapaamisen aikana Gorbatshov soitti elämänsä ensimmäisen kännykkäpuhelun, kun Widomski antoi Gorbatshoville käteen Nokian Mobira Cityman -puhelimen, jossa oli valmiiksi linja auki Moskovaan.
– Kysyin, haluaisiko hän puhua Moskovaan. Hän katseli hämmästyneenä: Ai, Moskovaan? Widomski muistelee.
Gorbatsohov tarttui puhelimeen, ja linjan toisessa päässä oli silloinen Neuvostoliiton varaviestiministeri Vladimir Glinka.
– Gorbatsov oli hyvin hämmästynyt, että tuommoisesta laitteesta hän puhui suoraan Moskovaan. Hän kysyi: kuka siellä? Onko todella niin, että hänellä on yhteys Moskovaan. Varaministeri vastasi, että kyllä. Se oli ystävällinen ja epävirallinen puhelu.
"Mielenkiintoista ja opettavaista"
Gorbatshov oli vierailunsa aikaan koko maailmalla ja Suomessa suosittu, uudentyylinen neuvostojohtaja. Hän tunnusti vierailunsa aikana Suomen puolueettoman aseman.
Gorbatshovin vierailusta uutisoitiin laajasti, ja myös hänen ensimmäinen kännykkäpuhelunsa huomioitiin maailmalla.
– Olen sen jälkeen monessa maassa kuullut tästä tapahtumasta. Kyllä se pantiin merkille, Widomski sanoo.
Venäjällä Gorbatshov on ollut epäsuosittu, ja hänet muistetaan Neuvostoliiton hajoamisesta.
Lue lisää: "Gorbatshovia voisi luonnehtia Putinin antiteesiksi" – tämän vuoksi kiistellyn johtajan kuoleman hetki on historiallisesti symbolinen
Gorbatshovin pyrkimykset uudistaa Neuvostoliittoa olivat tulkintojen mukaan alkusysäys, jotka johtivat Neuvostoliiton hajoamiseen.
Widomski uskoo, että Neuvostoliiton hajoaminen oli Gorbatshoville myös henkilökohtainen järkytys.
– Hän uskoi loppuun saakka, että Neuvostoliitto voidaan refermoida. Venäjällä häntä on syytetty Neuvostoliiton romahtamisesta.
Widomskin mukaan kohtaaminen Gorbatshovin kanssa oli merkittävä ja mieleenpainuva.
– Se oli mielenkiintoista ja opettavaista. Ainakin hänen kohdallaan huomasin, että maailman suurimmatkin ihmiset ovat ihan tavallisia ihmisiä. Hän oli ihan normaali ihminen, vaikkakin suuri johtaja. Se oli ahaa-elämys.