Luomutuotteiden merkinnät
Luomutuotteissa voi olla vapaaehtoisia luomumerkkejä. Merkkejä on useita, ja niiden väliset erot ovat jossain määrin vaikeaselkoisia. Erilaisista merkeistä huolimatta kaikki luomutuotteet täyttävät kuitenkin EU:n luomuasetuksen määrittelevät vaatimukset.
Ns. Aurinko-merkki on viranomaisen luomumerkki. Se noudattaa EU:n asetuksen luomuehtoja ja osoittaa että tuote on suomalaisen viranomaisen valvonnassa. Tuote on valmistettu, pakattu tai etiketöity Suomessa. Merkin myöntää Kasvintuotannon tarkastuskeskus (KTTK). Vaikka merkki on suomalainen, se ei edellytä raaka-aineelta kotimaista alkuperää. Sen vuoksi Aurinkomerkin ohessa on suomalaisissa tuotteissa suositeltavaa käyttää myös alkuperämerkkiä.
EU:n luomumerkki eli tähkämerkki on tarkoitettu koko EU:n alueelle. Tuotteen ainesten, jalostuksen ja pakkauksen pitää läpäistä jonkin EU:n maan luomuvalvonta. Valvonta tapahtuu Suomessa TE-keskusten ja Elintarvikeviraston toimesta ja muissa Euroopan maissa vastaavien laitosten kautta. Valvonnan perustana ovat EU:n asetukset luomutuotteiden tuotannosta. Merkki edellyttää, että 95 % maatalousperäisistä raaka-aineista tulee olla EU:n alueella tuotettu.
Demeter-merkkiä saa käyttää tuotteissa, jonka ainesosista 90 % on Biodynaamisen yhdistyksen tuotantoehtojen mukaisesti tuotettuja. Merkin haltija, myöntäjä ja valvoja on Biodynaaminen yhdistys.
Luomutuotteissa näkyy myös paljon ulkomaisia luomumerkkejä, joista ohessa yleisimpiä. Ruotsalainen KRAV-merkkiä , Tanskan ÖKÖ , Englannin Soil Assosiation
Leena kysyy, saako broileria luomuna?
Finfood luomusta vastataan, että luomubroileria ja muuta luomulihaa kohtaan on tällä hetkellä kasvava kiinnostus, johon tuotantopää ei valitettavasti pysty vastaamaan. Luomubroileria tuottaa tällä hetkellä sopimustuotantona Broilertalolle kaksi tilaa, jolta tulee markkinoille luomubroileria kahdeksan kertaa vuodessa. Seuraava erä saapuu markkinoille juuri Luomuviikkojen aikaan. Sinun kannattaa kertoa toiveesi kaupalle, joka toivottavasti osaa reagoida ja tilata luomubroileria siinä vaiheessa, kun sitä markkinoille tulee. Viime vuosi osoitti, että liha myytiin etupäässä pääkaupunkiseudulla ja suurissa kaupoissa
Ruben kysyy, miksi luomutuotteet säilyvät huonommin?
Luomuelintarvikkeet sisältävät tavallista vähemmän säilyvyyttä parantavia aineita. Siksi ne tarvitsevat tavallista huolellisemman säilytyksen. Säilytä luomutuotteita vain lyhyitä aikoja ja muista oikea lämpötila. Parhaimmillaan luomu on tuoreena. Tällä hetkellä tieteellistä tutkimusta luomutuotteista on tehty vähän. Kansainvälisissä tutkimuksissa on selvitetty mm. luomukasvisten vitamiinipitoisuuksia.
Miten voin olla täysin varma ostaessani luomutuotteen, että se on täysin puhdas luomutuote, ettei esim. viljapeltoon ole heitetty vääriä lannoitteita?
Sanna kysyy luomun luotettavuudesta ja Finfood Luomun asiantuntijat vastaavat, että luomun tuotantoketjua valvotaan maatiloilta aina viimeiseen pakkausvaiheeseen saakka. Kaikki ketjun toimijat sitoutuvat noudattamaan luomun tuotantoehtoja ja rekisteröityvät luomuvalvontaan. Ennen toiminnan aloittamista suoritetaan alkutarkastus ja sen jälkeen maatiloja ja luomuelintarvikkeita valmistavia, pakkaavia ja maahantuovia sekä luomutuotteita kerääviä yrityksiä valvotaan tarkastuskäynnein vähintään kerran vuodessa, lisäksi tehdään pistotarkastuksia. Suomessa luomua valvovat viranomaiset. Valvontaketju takaa aidot luomutuotteet. Se mahdollistaa myös luomutuotteiden raaka-aineiden jäljitettävyyden. Luomua valvotaan siis pellolta pöytään.
Onko ulkomainen luomu luomua?
Onko saatavilla luomukalaa ja -riistaa?
Riistalla ja kalalle ei Suomessa toistaiseksi ole olemassa luomusääntöjä, joten niitä ei myöskään voida markkinoida luomutuotteina.
Minkä takia luomuhedelmät yms. pakataan muovikelmuun?
Johtuuuko se siitä, että luomu säilyy huonommin, ja pakkaukset ovat sen takia suuremmat?
Finfood luomusta kerrotaan, että luomuhedelmien menekki on tällä hetkellä vielä varsin pientä, samoin kuin kauppoihin tilatut määrät. Kaupat varmistavat, etteivät luomutuotteet ja tavanomaiset tuotteet sekoitu keskenään pakkaamalla ne valmiiksi. Monissa kaupoissa ei ole myöskään luomuvaakoja tai vaaoissa luomunäppäimiä luomutuotteiden punnitsemiseksi. Kulutuksen kasvaessa myös kaupoista on luomuhedelmiä saatavana irtomyynnistä entistä enemmän.