Lääkäri: Suomalaiset huonoja antamaan ensiapua – ”Kävellään ohi eikä välttämättä pysähdytä”

elvytys
Ensiaputaito on elintärkeä.Lehtikuva
Julkaistu 02.06.2016 08:25
Toimittajan kuva

Piia Turunen

piia.turunen@mtv.fi

Suomalaiset ovat ensiaputilanteissa vaarallisen varovaisia auttajia. Lääkärin mielestä elvytystaito pitäisi opettaa jo koulussa.

– Elvytystaidon pitäisi olla jokamiehen velvollisuus. Kaikkien tulee tietää, miten painantaelvytetään ja miten käytetään samalla defibrillaattoria, ensihoidon vastuulääkäri Sami Länkimäki Jorvin sairaanhoitoalueelta sanoo.

Länkimäki toivoo, että elvytystaito kirjattaisiin jonakin päivänä koulujen opetussuunnitelmiin asti.

– Esimerkiksi Norjassa treenataan elvytystä kerran vuodessa yläasteikäisestä alkaen. Silloin elvytystaidon oppii koko kansa tietystä iästä eteenpäin. 

– Itselläni on neljä 3–10-vuotiasta lasta, ja olen jo treenauttanut heitä elvyttämään. Kun nuorena oppii ja omaksuu ajatusmallin oman läheisen tai muun henkilön auttamiseen, kynnys toimia madaltuu. Tietenkin sekin auttaa, jos käy SPR:n tai muun vastaavan elvytyskurssin.

Tiesitkö? Enää ei tarvitse puhaltaa

Ennen vanhaan elvyttäjiä neuvottiin painelemaan ja puhaltamaan. Nykyään puhaltamisen voi jättää pois.

– Aika monissa tutkimuksissa on todettu, että maallikkopuhalluksesta ei ole selkeää hyötyä ja että se voi haitata painantaelvytyksen suorittamista. Tärkeintä on, että painelee, ja että osaa painella oikein, Sami Länkimäki sanoo.

Suomessa ei välttämättä voi luottaa siihen, että kanssaihmisiltä saa heti hädän tullen apua.

– Suomalaisilla on ajoittain vähän sellaisia ongelmia, että kävellään ohi eikä välttämättä pysähdytä. Uskon, että se on pelkoa. Mietitään, että jos siihen menee ja se toinen ei olekaan eloton, niin mitä se sanoo. Tai entä, jos se onkin humalassa tai aggressiivinen, tai entä, jos teenkin itse jotain virheitä siinä auttamisessa. Voi jopa olla ajatus, että joudunko oikeuteen, jos autan. Nämä ovat ihan turhia pelkoja.

– Edelleen käy sellaista, että joku makaa jossain puistossa eikä kukaan ole käynyt siinä katsomassa. On ehkä ajateltu, että se on humalassa, nukkukoot rauhassa. Sitten, kun sinne ensimmäinen menee, niin se ihminen on tosiaan nukkunut rauhassa – jo pidempään, Länkimäki toteaa.

Näin elvytät ja käytät defibrillaattoria

SPR:n asiantuntijat näyttävät, miten elvytetään oikeaoppisesti samalla defibrillaattoria käyttäen.

1:39img

Tuoreimmat aiheesta

Studio55