Rinta murtuu paineluelvytyksessä lähes poikkeuksetta – kouluttaja kertoo, mikä oikeasti on paha moka

Ensiapukouluttajan mukaan on enemmän kuin sääntö kuin poikkeus, että paineluelvytyksellä elvytettävän henkilön rintakehä murtuu elvytyksen yhteydessä.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Paineluelvytys voi aiheuttaa vammoja rintakehän alueelle. MTV Uutisten Livessä vieraillut ensiapukouluttaja Taija Martikainen Suomen Ensiapukoulutus Oy:sta muistuttaa, että näitä vammoja ei pidä pelätä. Martikaisella on pitkä kenttäkokemus ensihoitajan työstä ambulanssissa.

– En muista, että olisin koskaan elvyttänyt ihmistä siten, että rintakehä olisi säästynyt, hän sanoo.

Tämä fakta usein hämmentää ihmisiä

Martikainen muistuttaa, että elvyttäessä pitää päästä painelemaan mekaanisesti ihmisen sydäntä. Rintakehä on tehty suojaamaan ihmisen tärkeimpiä elimiä, kuten sydäntä ja keuhkoja. Karkeasti sanoen voitaisiinkin ajatella, että rintakehä pitääkin jopa murtua, että paineluelvytys saadaan menemään sisään.

– Tämä on yksi asia, joka usein häkellyttää ihmisiä, jotka eivät ole ensiapukoulutuksessa käyneet. Ihmiset jopa lopettavat elvytyksen sen takia, Martkainen sanoo.

Elvytyksen lopettaminen ennenaikaisesti on pahempi moka kuin rinnan murtaminen.

Rintakehää pitää painaa kovaa

Kun paineluelvytyksessä lähdetään painelemaan ihmisen rintakehää, tulisi sen painautua sisäänpäin noin 5–6 senttimetriä. Kevyt painelu ei siis riitä.

Martikainen toteaa, että hyvin usein elvytettävät henkilöt ovat vanhuksia, joilla muutenkin on luustohaurastumaa. Siten paineluelvytyksessä käykin lähes poikkeuksetta niin, että rintakehä murtuu.

Martikainen ymmärtää, jos rintakehän rikkoutuminen tuntuu maallikosta kauhistuttavalta.

– Rintalasta on noin senttimetrin paksuinen luu, niin se kuulostaa oikeasti tosi pelottavalta, koska se kuuluu korviin, kun rintakehä murtuu.

– Se on asia, mikä ihmisten pitäisi tietää, että näin tapahtuu. Että tämä on normaalia.

Martikainen muistuttaa, että eloton ihminen on kuollut. Häntä ei voi tappaa toiseen kertaan.

Martikainen muistuttaa, että myös rintakehän murtuminen on pieni hinta siitä hyvästä, että saadaan ihmisen aivojen toiminta pelastettua verenkierron turvaamisen kautta. Reippaat otteet siis kannattavat.

Älä lopeta elvyttämistä kesken

Hyvin huono juttu on Martikaisen mukaan se, jos paineluelvytykseen ryhtynyt henkilö apua tarvitsevan rintakehän murruttua pelästyy ja lopettaa elvyttämisen siihen.

Martikainen pitää tästä pelästymistä ymmärrettävänä etenkin, jos ensiapukoulutusta ei ole käytynä, mutta hän toivoisi ihmisten tietävän sen olevan normaalia.

– Mekaanisesti osaamme elvyttää, mutta elvyttämisestä tiedetään ehkä vähän liian vähän, hän pohtii viitaten suomalaisten elvytystaitoihin.

Yllä olevalla videolla kerrotaan myös, miten kauan pitkään jatkuneesta elpymisestä kuntoutuminen kestää ja missä vaiheessa elvytys yleensä lopetetaan.

Katso alta ohjeet lapsen elvyttämiseen!

Lue myös:

    Uusimmat