Lääkäri kumoaa kolme myyttiä tupakoinnista

Tupakasta liikkuu turhan myönteisiä myyttejä.
Tupakasta liikkuu turhan myönteisiä myyttejä.
Julkaistu 16.10.2011 17:00(Päivitetty 01.11.2012 15:58)

Moni ei pidä tupakkaa ja tupakkatuotteita niin vaarallisina kuin ne todellisuudessa ovat. Se lienee päätelmä, jos lähes miljoona suomalaista polttaa päivittäin.

– Jos tupakkaa nyt yritettäisiin tuoda markkinoille, se ei onnistuisi, koska kyseessä on niin vaarallinen tuote, professori Kari Reijula sanoo.

Reijula uskookin, että tupakkatuotteiden myynti kielletään vielä lailla Suomessa.

Kaikki eivät ole samoilla linjoilla asiantuntijoiden kanssa. Tupakkamyönteisiin mielipiteisiin voivat vaikuttaa myös seuraavat sitkeästi istuvat myytit.

Myytti 1: Tupakkamies ilman terveysongelmia

Joskus kuulee kerrottavan tupakkamiehistä, jotka ovat tuprutelleet kymmeniä vuosia sairastumatta keuhkosyöpään. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö tupakoinnista olisi ollut mitään haittaa.

– On hyvin yleinen virhekuva, että joku voisi tupakoida vuosikaudet ilman, että siitä tulisi mitään haittavaikutuksia. Tupakoinnin haitat näkyvät ihossa, jonka sileys, pehmeys ja elastisuus kärsivät.

– Yskä on monella jatkuvaa, ja se kertoo kroonisesta tulehdustilasta keuhkoputkissa. Tupakoitsijalla on myös kohonnut verenpaine, mikä altistaa sydämen ja aivoverisuonten sairauksista johtuvalle äkkikuolemalle, Reijula luettelee.

Itse asiassa tupakasta johtuvien sydän- ja verisuoniperäisten äkkikuolemien määrä on suurempi kuin keuhkosyöpien määrä Suomessa.Puolet tupakoitsijoista kuolee ennenaikaisesti tupakasta johtuviin sairauksiin.

– Suomessa on vuosittain 6 000 tupakoinnin aiheuttamaa ennenaikaista kuolemaa, joista 2 000 on tupakoinnin aiheuttamia syöpiä, mutta noin 4 000 sydän- ja verisuoniperäisiä kuolemia, Reijula sanoo.

Myytti 2: Nuuska on hyvä vieroitusaine

Joku käyttää nuuskaa tupakkavieroituksessa. Tämä on kuitenkin Reijulan mukaan vain siirtymistä yhdestä terveysriskistä toiseen.

– Nuuska altistaa suun, nielun ja ruuansulatuselinten syöville.

Nuuskaan siirryttäessä vältytään ainakin tupakan sisältämältä tervalta, mutta nikotiinia on myös nuuskassa, jopa 20 kertaa enemmän kuin tupakassa.

Nuuskassa on myös huomattavia määriä raskasmetalleja, kuten lyijyä ja kadmiumia sekä jäänteitä useista myrkyllisistä kasvinsuojeluaineista. Nuuska ei siis ole mikään terveyspommi.

Myytti 3: Satunnainen sauhuttelu ei ole haitaksi

Ei kai siinä nyt mitään vaaraa ole, jos polttaa satunnaisesti kerran pari kuukaudessa, kun käy vaikka ravintolassa, miettii moni.

– Kukaan ei satunnaispolttajana voi olla varma, että ei ala polttaa säännöllisesti eli päivittäin. Alarajaa tupakan vaaralle ei ole, siis matalinta pitoisuutta, mikä olisi vielä vaaratonta.

– Syöpään sairastumisen riskiä lisäävät jo pienet pitoisuudet tupakansavua. Siinä hengittää sisääsnsä yli 50 syöpävaaraa aiheuttavaa yhdistettä sekä satoja muita terveydelle vaarallisia kemikaaleja. Eli satunnaistupakoinnilla ei kannata leikitellä. Sekin on vaarallista, Reijula vastaa.

Studio55.fi/Piritta Palokangas

Lähde: tupakkaverkko.fi

Tupakka koukuttaa yhtä vahvasti kuin heroiini

Äkkikuoleman riski pienenee jo tunnissa tupakoinnin lopettamisen jälkeen

Ex-tupakoitsija Sirkan elämä on nyt 10-metrisen muoviletkun varassa

Lääkäri kumoaa kolme myyttiä tupakoinnista

Tuoreimmat aiheesta

Studio55