Lääkärikeskus toimi oikein kohutapauksessa Turussa

Turussa toukokuussa sattuneessa tapauksessa ei epäillä rikosta poliisin esitutkinnan perusteella.

Poliisi ei epäile rikosta tapauksessa, jossa Turun linja-autoasemalla ollut henkilö sai sairauskohtauksen ja läheiseltä yksityiseltä sairaala-asemalta ei lainattu sydäniskuria henkilöä auttaneen käyttöön.

Tapaus sai laajasti mediahuomiota. Lounais-Suomen poliisi aloitti asiasta esitutkinnan, jossa epäiltiin jonkun tai joidenkin henkilöiden syyllistyneen pelastustoimen laiminlyöntiin.

– Pelastustoimen laiminlyöntiä epäillään lähtökohtaisesti silloin, kun ei anneta apua hengenvaarassa tai vakavassa terveyden vaarassa olevalle, toteaa tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jukka Kyynäräinen Lounais-Suomen poliisilaitokselta tiedotteessa.

"Sydäniskuri olisi ollut maallikon käsissä hyödytön"

Poliisin mukaan lääkäriasemalla sijainneen sydäniskurin käyttö vaati koulutuksen.

– Lisäksi laite oli pakattu ensiapureppuun, jossa oli erilaisia lääkkeitä. Käytännössä lääkäriasemalla ollut sydäniskuri olisi ollut maallikon käsissä hyödytön, Kyynäräinen sanoo.

Lisäksi esitutkinnassa selvisi, että lääkäriasemalla oli paikalla henkilö, joka oli saanut koulutuksen kyseisen sydäniskurin käyttöön.

– Laitteeseen koulutuksen saanut henkilö oli avunpyyntöhetkellä potilaskontaktissa, jota hän ei olisi voinut jättää kesken. Tästä syystä hän ei valitettavasti pystynyt poistumaan työpisteeltään vilkkaasti liikennöidyn kadun toiselle puolella antamaan ensiapua sitä tarvitsevalle, Kyynäräinen kertoo.

Esitutkinnassa saatujen tietojen mukaan tilanteessa on ollut perustellut syyt, miksi lääkärikeskuksesta ei ole voitu luovuttaa sydäniskuria tai lähettää paikalle sen käytön osaavaa henkilöä. Siksi asiassa ei enää epäillä rikosta, ja tapauksen esitutkinta on päätetty.

Ambulanssi saapui paikalle nopeasti

Hätäkeskukseen tulleen hätäpuhelun jälkeen ambulanssi oli tapahtumapaikalla sairauskohtauksen saaneen henkilön luona noin yhdeksässä minuutissa. Henkilö pääsi siis hoitoon nopeasti.

Poliisi ei voi kommentoida tietoja sairauskohtauksen saaneesta henkilöstä tai hänen tilanteestaan.

Lue myös:

    Uusimmat