Korkein hallinto-oikeus vahvisti Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätöksen tapauksessa, jossa sairaala ei suostunut luovuttamaan poliisille tietoja potilaasta, jonka hallusta oli löytynyt huumausaineita.
Poliisi oli saanut vuoden 2016 helmikuussa vartioilta tiedon, että Tampereen yliopistollisen sairaalan ensiavussa Acutassa potilaan repusta oli löytynyt 78 ekstaasipilleriä ja 11 lappua LSD:tä. Vartijat luovuttivat aineet poliisille, jotka tekivät asiasta rikosilmoituksen.
Huumeiden käyttö yleistyy Suomessa. Juttu jatkuu videon jälkeen.
6:54
Poliisin pyyntö evättiin
Asian tutkimiseksi Sisä-Suomen poliisilaitos pyysi sairaalta sen potilaan nimeä, jonka laukusta huumausaineet olivat löytyneet. Sairaala kieltäytyi luovuttamasta näitä tietoja. Sen mukaan tiedon antaminen asiakkaan nimestä paljastaisi tämän olleen sairaalan potilaana. Kyseessä ei ollut niin vakava rikos, että salassa pidettäviä tietoja voitaisiin poliisille luovuttaa.
Poliisi ei ollut päätökseen tyytyväinen. Sen mukaan se ei ollut kysynyt ”huumerepun” omistajan potilas- tai hoitosuhdetietoja, vaan ainoastaan tämän nimeä. Poliisin mukaan henkilön yksityisyyden suoja ei näin vaarantuisi.
– Kärjistäen voidaan jopa väittää, että mikäli kaikkien sosiaali- tai terveydenhuollon toimipaikassa oleskelevien henkilöllisyyteen liittyvä tieto olisi kattavasti ja kategorisesti salassa pidettävää, tulisi esimerkiksi sairaaloista käytännössä rikosvastuusta vapaita alueita erittäin törkeitä rikoksia lukuun ottamatta, poliisi kärjisti.
Helsingissä on ehdotettu huumeiden tunnistuspalvelun perustamista tuntemattomien aineiden aiheuttaman riskin vähentämiseksi. Juttu jatkuu videon jälkeen.
6:44
"Täytyy olla kysymys hyvin painavasta intressistä"
Sairaanhoitopiirin kuntayhtymän johtajaylilääkäri oli poliisin kanssa asiasta eri mieltä.
– Terveydenhuollon salassapitosäännökset eivät suojaa henkilöitä sellaisissa tilanteissa, joissa henkilö esimerkiksi piiloutuu terveydenhuollon tiloihin ilman hoidon tarvetta. Samaten esimerkiksi tilanteissa, joissa henkilö syyllistyy rikokseen sairaalaa kohtaan, voidaan epäillyn nimi luovuttaa poliisille, hän ilmoitti.
– Kaikkia mahdollisia tietojenluovutustilanteita ei ole voitu säännellä laissa, mutta niissäkin täytyy olla kysymys hyvin painavasta intressistä, jonka suojaamista varten potilastietojen salassapidon täytyy väistyä, johtajaylilääkäri tähdensi.
Korkein hallinto-oikeus oli alemman oikeusasteen tavoin tietojen salaamisen kannalla, ja hylkäsi poliisilaitoksen valituksen Pirkanmaan sairaanhoitopiirin päätöksestä. Tietoa huumerepun omistajan henkilöllisyydestä ei kerrottu poliisille.