Terveyskeskuksissa on käynnissä kokeneiden lääkäreiden joukkopako, kertoo Lääkäriliitto. Samaan aikaan kun monilta terveysasemilta on vaikea saada lääkäriaikaa, yksityiseltä puolella niitä on tarjolla runsaasti heti seuraavallekin päivälle.
Pelkästään Terveystalon ja Mehiläisen pääkaupunkiseudun toimipisteisiin on tarjolla seuraavalle päivälle reilusti yli 2000 vapaata yleislääkäriaikaa.
Mutta palataan ensin hetkeksi julkiselle sektorille, sinne terveyskeskuksiin. Vielä 10 vuotta sitten terveyskeskusten lääkäreistä 60 prosenttia oli kokeneita lääkäreitä eli 40-60 -vuotiaita. Tällä hetkellä heitä on enää 40 prosenttia.
– Nyt käytännössä noin puolet lääkäreistä on alle lääkäreistä on alle neljäkymppisiä terveyskeskuksissa. Se on ihan huikea muutos. Tarkoittaa sitä, että melkein puolet lääkäreistä siellä on jollakin tavalla koulutuksessa, toteaa Lääkäriliiton puheenjohtaja Samuli Saarni.
Onko tässä tapahtunut kokeneiden lääkäreiden joukkopako terveyskeskuksista?
– Käytännössä kyllä, Saarni toteaa.
Lääkäriliiton huolesta kertoo paljon Saarnin tulevaisuutta luotaava kommentti.
– Jos nyt odotetaan vielä muutama vuosi, ei ole enää mitään pelastettavaa.
Lääkärimäärät ovat kasvaneet yksityisellä sektorilla ja yksityisessä työterveyshuollossa
Samaan aikaan yksityisellä puolella pelkästään pääkaupunkiseudun Terveystaloissa löytyy noin 1700 vapaata yleislääkäriaikaa seuraavalle päivälle. Vastaanottojen täyttöasteet vaihtelevat reilun seitsemänkymmenen ja liki sadan välillä.
– Me yritetään tarjota lääkäreille ja muille ammattilaisille niin hyvä työympäristö, että työ on mahdollisimman motivoivaa , kertoo Terveystalon johtaja Siina Saksi.
Mehiläisessä vastaava luku seuraavalle päivälle on noin 700. Luku luonnollisesti elää jatkuvasti.
– Meillä on aina aamuisin satoja aikoja pääkaupunkiseudulla tarjolla ja samana päivänä pääsee lääkäriin. Nopeiten tietysti hoitoon pääsee Digiklinikalla, jolloin odotusaika yhteydenotosta lääkärin tapaamiseen on minuutteja, toteaa liiketoimintajohtaja Anssi Hartiala.
Lääkäriliiton mukaan viime vuosina eniten lääkärimäärät ovat kasvaneet yksityisellä sektorilla ja yksityisessä työterveyshuollossa. Tämä näkyy myös asiakasmäärissä.
– Kasvu on ollut kaksinumeroista viime kuukausina. Kasvu on nähtävillä koko Suomessa. Lähtökohtaisesti ihmisille on yhä tärkeämpää päästä nopeasti lääkäriin, toteaa Saksi.
"Terveyskeskuksista on helpoin säästää ja siitä säästetään, vaikkei siinä olisi mitään järkeä"
Lääkäriliiton Saarni tahtoo puhua myös rahasta, tai sen puutteesta.
– Terveyskeskusten osuus terveydenhuollon rahoituksesta on laskenut kuin lehmänhäntä viimeiset 20 vuotta.
Mistä se johtuu?
– Se johtuu meidän rakenteista. Rahat valuvat muualle. Terveyskeskuksista on helpoin säästää ja siitä säästetään, vaikkei siinä olisi mitään järkeä.
Yli 4000 työikäistä lääkäriä lisää, vain 300 uutta virkaa terveyskeskuksiin
Ja sitten vielä se lääkärivaje. Miten se sopii tähän yhtälöön? Saarnin mukaan siitä on alettu puhumaan enemmän, kun se on aktualisoitunut pääkaupunkiseudulla.
– Kiusallista kyllä, Saarni pohtii.
Mutta siis terveyskeskuksissa on kädet täynnä ja lisääkin käsiä tarvittaisiin. Entä ne työmahdollisuudet?
– Tässä on aika traaginen tausta. Viimeisen 15 vuoden aikana Suomeen on tullut yli 4000 työikäistä lääkäriä lisää ja terveyskeskuksiin vain 300 uutta virkaa eli eihän sinne ole edes avattu uusia työmahdollisuuksia itse asiassa, sanoo Saarni.