Monet sairaalat ovat lähteneet mukaan tähän helppoon ideaan.
Kun nukutuslääkäri Rob Hackett kirjoitti nimensä ja tittelinsä leikkaussalissa käyttämäänsä suojapäähineeseen, hän sai kuulla huvittuneita kommentteja.
– Kuulin sivuhuomautuksia, kuten "etkö muista omaa nimeäsi?", Hackett muistelee Daily Mailille.
Hackett kuitenkin uskoo nimen pelastavan henkiä. Kun lääkärit ja hoitajat käyttävät maskeja työtehtävissään, heitä on vaikeaa tunnistaa. Jos kaikki ovat kirjottaneet nimensä lakkiinsa, tunnistaminen helpottuu. Näin vältytään hidastuksilta ja väärinkäsityksiltä.
Jos kuva ei näy, katso se täällä.
– Kun teet työtä neljässä tai viidessä sairaalassa ja satojen ihmisten kanssa, sanoisin, etten tiedä ohi kulkevasta henkilökunnasta 75 prosentin nimeä. Se on noloa, Hackett kuvasi Sydney Morning Herald -lehdelle.
Hackettin keksintö on vasta alkanut kiertää medioissa, vaikka hän kehitti nimkoidun päähineen jo kuukausia sitten. Monet sairaalat ovat lähteneet mukaan ja julkaisevat kuvia nimikoiduista hatuista #TheatreCapChallenge-hashtagilla. Suomeksi termi tarkoittaa leikkaussalipäähinehaastetta.
Hackett on potilasturvallisuuden puolestapuhuja, ja mainostaa päähinehaastetta aktiivisesti esimerkiksi Twitter-tilillään. Haastattelussa mies on kertonut todistaneensa esimerkiksi tilannetta, jossa elvytyksen aloittaminen sairaalassa viivästyi, koska kukaan ei kyennyt käskyttämään muita nimellä aloittamaan elvytystä. Kun Hackett on saapunut toimenpiteeseen kesken kaiken, hänen on ollut vaikeaa pyytää esimerkiksi hanskoja, koska ei tunne paikallaolijoita.
– On paljon helpompaa koordinoida toimintaa, kun tunnet kaikkien nimet. Se on hyvä yhteishengelle ja myös potilaille.
Jos kuva ei näy, katso se täällä.
Jos kuva ei näy, katso se täällä.
Jos kuva ei näy, katso se täällä.
Jos kuva ei näy, katso se täällä.
Jos kuva ei näy, katso se täällä.
Jos kuva ei näy, katso se täällä.
Vuonna 2016 nähtiin toinen samantapainen kampanja hashtagilla #hellomynameis, suom. "hei, nimeni on". Sillä kannustettiin lääketieteen ammattilaisia esittelemään itsensä potilaille aktiivisesti.
Lähde: Shareably.net, Dailymail.co.uk, Smh.com.au
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.