Elokuusta 2025 alkaen EU:n uusi akkuasetus tekee paristojen ja akkujen kierrättämisestä kuluttajalle pakollista.
Muistatko napata käytetyt paristot mukaasi kauppareissulle lähtiessäsi? Tavasta kannattaa tehdä pian rutiinia, sillä syksystä lähtien kierrätyksestä tulee jokaisen suomalaisen velvollisuus EU:n uuden akkuasetuksen myötä.
– Paristojen ja akkujen kierrättämisestä tulee kuluttajalle pakollista. Elokuusta 2025 alkaen asetuksen kuluttajalajitteluvelvollisuus velvoittaa meidät kaikki lajittelemaan paristot ja akut erilleen muista jätteistä ja toimittavan ne keräyspisteisiin, kertoo paristojen ja pienakkujen kierrätyksestä Suomessa vastaavan Recser Oy:n toimitusjohtaja Liisa-Marie Stenbäck tiedotteessa.
Uusi akkuasetus on osa EU:n Green Deal -ohjelmaa, jonka yksi tavoitteista on kiertotalouteen siirtyminen.
Viime vuonna suomalaiskuluttajat palauttivat kauppoihin yhteensä noin 2 000 tonnia käytöstä poistettuja paristoja ja pienakkuja, joka on kymmenen prosenttia enemmän kuin aiempana vuonna, Recser Oy ja S-ryhmä kertovat tiedotteessaan.
Pelkästään S-ryhmän ruokakaupat keräsivät 2 000 tonnin potista 617 tonnia.
Keräysmäärissä mitattuna suomalaiset ovat eurooppalaisista toiseksi parhaita kierrättäjiä, jos vertaillaan asukaskohtaisia tuloksia. Palautusmäärät selviävät Recserin nyt huhtikuussa valmistuneista vuoden 2024 tilastoista.
– Kauppareissulla kierrättäminen tuntuu sopivan meille tunnollisille suomalaisille. Mahdollisuus palauttaa käytöstä poistetut paristot yhdessä pantillisten pullojen kanssa tekee kierrättämisestä helppoa ja kauppojen toiminta onkin yksi tärkeimpiä syitä Suomen hienoille keräysmäärille, Stenbäck uskoo.
Lue myös: Säilytätkö sinäkin paristoja näin? Naiselta varoittava esimerkki riskeistä: "Emme ymmärtäneet vaaraa"
Miten paristot kierrätetään?
Tärkeää on muistaa, että paristojen ja pienakkujen virtanavat pitää teipata heti käytöstä poistamisen jälkeen. Tarkoitukseen sopii mikä teippi tahansa, kunhan navat vain teipataan. Pariston muut tiedot tulee jättää näkyviin.
Vie teipatut paristot kaupan kierrätyspisteelle. Paristoja ja pienakkuja myyvillä kaupoilla on lakisääteinen velvollisuus vastaanottaa käytöstä poistetut paristot kuluttajilta ja toimittaa ne kierrätykseen. Jos keräyslaatikko ei ole näkyvillä, voit antaa paristot suoraan henkilökunnalle.
Teippaaminen estää mahdolliset tulipalot niin kotona kuin kaupan keräyspisteelläkin.
Esimerkiksi vuonna 2024 Oulun Kaakkurissa kauppakeskuksen varastotiloissa syttyi tulipalo, kun pariston keräyslaatikossa paristot menivät oikosulkuun. Tammikuussa 2025 puolestaan turkulainen Janita sai muistutuksen paristojen oikeaoppisesta säilytyksestä, kun teippaamaton paristo hänen kaapissaan aiheutti keittiössä tulipalon.
Lue myös: Kodin salakavalaa tulipalovaaraa ei moni tule ajatelleeksi – "Ajattelemattomuus aiheuttaa säännöllisesti vaaratilanteita"
Katso myös: Tiesitkö? Näin monta palovaroitinta kotoa tulisi löytyä
1:36Jokaisessa asunnossa on lain mukaan oltava palovaroitin. Lain vaatimus on yksi palovaroitin jokaista 60 neliötä kohti, mutta tiesitkö, että yksi ei oikeastaan riitä?
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähde: Recser Oy, S-ryhmä