Lääkärit ja sairaanhoitajat protestoivat Venezuelan rajalla – vaativat hätäavun päästämistä maahan: "Tilanne on kriittinen"

0:58img
Venezuelan armeija estää humanitaarisen avun pääsyn maahan viime viikolla, kertovat oppositiolähteet.
Julkaistu 14.02.2019 11:14

MTV UUTISET – STT

Mielenosoittajat vaativat, että hallitus avaisi ovet ulkomailta tulevalle hätäavulle.

Joukko lääkäreitä ja sairaanhoitajia on kokoontunut Venezuelan Kolumbian-vastaiselle rajalle osoittamaan mieltään presidentti Nicolas Maduron hallintoa vastaan. Mielenosoittajat vaativat, että hallitus avaisi ovet ulkomailta tulevalle hätäavulle.

Talouskriisin kynsissä kärvistelevän Venezuelan terveydenhuolto kärsii vakavasta tarvikepulasta.

–  Tilanne on kriittinen, se on kauhea. Meillä ei ole mitään: ei hansikkaita, ei sideharsoa, ei lääkkeitä, kommentoi sairaanhoitaja Francis Duran Urenan rajakaupungissa uutistoimisto AFP:lle.

Rajan yli lääkkeiden perässä

Duran osallistui marssille, jossa mielenosoittajat suuntasivat Tienditasin rajasillalle, joka erottaa Urenan Kolumbian puoleisesta Cucutan kaupungista. Cucutaan on varastoitu useita tonneja Yhdysvalloista saapunutta hätäaputavaraa, joka on tarkoitettu Venezuelaan.

Sairaanhoitajan mukaan kyse on elämästä ja kuolemasta. Hän kertoo tapauksesta, jossa 11-vuotias tyttö täytyi siirtää nopeasti rajan yli Cucutaan verensiirtoa varten, sillä Venezuelan puolelta veri oli loppunut.

Venezuelan lääkärien täytyy usein lähettää potilaansa Kolumbian puolelle lääkkeitä ostamaan, sillä kotimaasta niitä ei löydy. Usein ulkomailta ostaminen ei kuitenkaan onnistu, sillä Venezuelan hyperinflaation vuoksi ihmisillä ole varaa ostaa lääkkeitä ulkomailta.

Maduro pysyy lujana

Istuva presidentti Maduro on kieltäytynyt päästämästä hätäapua maahan. Hän on kutsunut sitä verukkeeksi, jonka varjolla Yhdysvallat aikoo hyökätä Venezuelaan.

Väliaikaiseksi presidentiksi julistautunut oppositiojohtaja Juan Guaido haluaa avata maan hätäavulle. Kansainvälisen yhteisön tukema Guaido on määrännyt armeijan avaamaan Tiendidasin sillan avustuskuljetuksille, mutta toistaiseksi maan asevoimat ovat pysyneet uskollisena Maduron hallinnolle.

Guaidon mukaan avustuskuljetuksia yritetään tuoda maahan 23. helmikuuta, ja työhön on jo ilmoittautunut 250 000 vapaaehtoista. Yhdysvaltain lähetystön mukaan ensimmäisessä avustuslastissa on ruokaa, lääkkeitä ja hygieniatuotteita 39  000 ihmisen tarpeisiin useiksi viikoiksi tai kuukausiksi.

Nicolas Maduro on jäänyt kansainvälisesti yksin. Jo noin 50 eri maata on tunnustanut Juan Guaidon Venezuelan virkaatekeväksi presidentiksi. Maduroa taas tukevat ulkovalloista lähinnä Kiina ja Venäjä, jotka ovat tukeneet maata kymmenien miljardien lainoilla. 

Uutista päivitetty 11.19.

Lue myös: Venäjän Lavrov varoittaa USA:ta puuttumasta Venezuelan tilanteeseen

Tuoreimmat aiheesta

Venezuela