Tilaisuus teki kierrätyslaitoksen työntekijästä varkaan – kolmelle ehdotonta vankeutta huumerikoksista

Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut kolme miestä ehdottomiin vankeusrangaistuksiin tapauksessa, jossa tilaisuus teki huumevarkaan.

Oikeuden mukaan kolme miestä teki huumausainerikoksia poikkeuksellisella, mutta toisaalta hyvin järkeenkäyvällä tavalla.

Yksi miehistä työskenteli esihenkilötehtävissä laitoksella, jonne huumausaineiksi luokiteltavia lääkeaineita toimitettiin hävitettäväksi apteekeista ja sairaaloista.

Mies otti lääkkeitä mukaansa kymmeniä kertoja ja myi ne eteenpäin toiselle tuomituista miehistä. Tämä taas myi ne edelleen kolmannelle miehelle, joka myi ja välitti myös muita huumeita.

Rahapula ajoi tekoon

Laitoksella tuotantopäällikkönä työskennellyt mies myönsi syytteet. 

Hän kertoi vieneensä työpaikaltaan muun muassa 12 585 milligrammaa oksikodonia, 3610 milligrammaa bubrenorfiinia ja 70 milligrammaa morfiinia. 

Lisäksi mies oli vienyt huomattavia määriä lievemmän ryhmän lääkeaineita, kuten 1140 kappaletta Diapam-tabletteja ja 1900 kappaletta Opamox-tabletteja.

Toimitettuaan lääkkeet eteenpäin mies sai niistä kerrallaan noin 150–250 euron suuruisen korvauksen. Mies kertoi kuulusteluissa, että lääkkeiden viemisen taustalla oli rahapula. Lisäksi hän oli tuntenut huomattavasti nuoremman, niitä ostavan miehen tämän lapsuudesta asti.

Alun perin mies oli kuvitellut, että lääkkeet oli tarkoitettu nuoremmalle miehelle itselleen viihdekäyttöön, mutta oli sitten määrän perusteella ajatellut, että ne menevät myös muualle. Toisaalta he eivät ottaneet asiaa koskaan puheeksi, mies kertoi.

Mies kertoi myös ymmärtäneensä, että hän toimi väärin ja halunneensa lopettaa. Hän vetosi myös siihen, ettei ymmärtänyt tekonsa vakavuutta.

Rahoitti huumeidenkäyttöä kelloilla

Lääkkeet vastaanottanut mies taas kiisti syytteet törkeästä huumausainerikoksesta.

Kolmas mies myönsi syytteet muutoin oikeiksi, mutta kertoi hankkineensa huumausaineita vain omaan käyttöönsä, vaikka onkin voinut vaihtaa huumeita kavereidensa kanssa ja kavereiden kesken niistä on voitu maksaa käypää hintaa.

Poliisi löysi miehen hallusta ison määrän lääkeaineita sekä muun muassa 120 grammaa kokaiinia ja 200 grammaa amfetamiinia. Hän oli myös sitä mieltä, että hänen hallussaan olleet käteisvarat olivat peräisin kellojen myymisestä. 

Arvokkaasta merkkikellosta voi saada monta tuhatta euroa, ja tämä voi olla todellinen kultakaivos, jos tietää mitä tekee, mies totesi. Hän korosti rahoittaneensa huumeidenkäyttöään työnteolla ja kellokaupoilla sen sijaan, että olisi rahoittanut kellokauppoja huumeita myymällä.

Myös muita rikoksia

Kierrätyslaitokselta vietyjen lääkkeiden lopullinen ostaja, vuonna 1997 syntynyt Ville Victor Kahari sai 5 vuoden vankeustuomion kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta ja kahdesta ampuma-aserikoksesta. 

Lääkkeitä työpaikaltaan vieneen, vuonna 1963 syntyneen Rani Mikael Kosken oikeus katsoi syyllistyneen törkeään huumausainerikokseen, josta hänelle langetettiin 2 vuotta ja 2 kuukautta vankeutta. Oikeus katsoi, että mies teki onnistuneita lääketoimituksia ainakin 38 kertaa.

Lääkkeitä Koskelta ostanut ja niitä Kaharille myynyt, vuonna 1990 syntynyt Joni Tapio Sysiaho tuomittiin törkeästä huumausainerikoksesta, liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja ampuma-aserikoksesta.

Hänen 2 vuoden ja 9 kuukauden rangaistukseensa sisältyi Pohjanmaan käräjäoikeuden helmikuussa antama 7 kuukauden vankeusrangaistus ampuma-aserikoksesta, huumausaineen käyttörikoksesta, rattijuopumuksesta, huumausainerikoksesta, lievästä ampuma-aserikoksesta ja räjähderikoksesta.

Kaikki kolme miestä passitettiin välittömästi vankilaan odottamaan asian lainvoimaista ratkaisua. 25. heinäkuuta annettu Pohjanmaan käräjäoikeuden tuomio ei siis ole vielä lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat