Apulaisvaltakunnansyyttäjä on päättänyt olla nostamatta syytettä jutussa, jossa lääkintäeverstiä epäiltiin varusmieslääkärin syrjinnästä.
Lääkintäeverstin epäiltiin toimineen yleisessä palvelusohjesäännössä annettujen määräysten vastaisesti, kun hän käski rajoittaa varusmieslääkärin tehtäviä ja oikeuksia.
– Häneltä haluttiin rajoittaa Puolustusvoimien potilastietojärjestelmän käyttöoikeuksia, ja hänet aiottiin siirtää varusmieslääkärin tehtävästä muihin hommiin, apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe kertoo.
Esitutkinnan perusteella lääkintäeversti oli antanut määräyksen, koska hänellä oli väärä tieto siitä, että varusmies olisi ollut Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen. Rappen mukaan toinen varusmiehen vanhemmista oli venäläinen ja osa hänen etunimistään venäjänkielisiä, mikä saattoi vaikuttaa erehdykseen.
"Kävi kuin entiselle nyrkkeilijälle"
Rappen mukaan varusmieslääkärin palvelus keskeytyi hänen oman toiveensa mukaisesti muista syistä. Varusmies kotiutettiin ennen kuin hän joutui rajoitusten kohteeksi.
Palvelusrikoksen tunnusmerkistö ei täyttynyt, koska kielletyt seuraukset eivät toteutuneet. Palvelusrikoksen yritystä ei ole säädetty rangaistavaksi.
– Tässä kävi kuin entiselle nyrkkeilijälle, että kello pelasti, Rappe toteaa.
Keskusrikospoliisi tutkii yhä epäiltyä kaksoiskansalaisuuteen liittyvää työsyrjintää Kouvolan seudulla. KRP selvitteli myös Kainuun prikaatiin liittyvää kaksoiskansalaisuusjupakkaa, josta ei aloitettu esitutkintaa.
Rappen mukaan nyt syyttämättäjättämiseen päätynyt asia oli Valtakunnansyyttäjänvirastossa syyteharkinnassa, koska on erikoista, että samantyyppisiä tapauksia on tullut ilmi eri puolilla Puolustusvoimia. Ainakaan tässä tutkinnassa ei selvinnyt, että Puolustusvoimissa olisi annettu korkeammalta taholta määräys rajoittaa kaksoiskansalaisten oikeuksia.