Merivoimien henkilöstöpäällikkönä toiminutta upseeria syytetään virkasalaisuuden rikkomisesta, koska hän lähetti joulukuussa 2019 kuvan työsähköpostista eläköityneelle upseerille.
Syytteessä oleva kommodori Pekka Varjonen myöntää lähettäneensä kuvan, mutta kiistää syytteen. Puolustuksen mukaan Varjonen uskoi, että vastaanottajalla olisi ollut tietoa, jonka tämä olisi voinut välittää erään esitutkinnan käyttöön.
Asiaa käsiteltiin tiistaina Helsingin hovioikeudessa. Syytetyn sotilasarvon vuoksi asian ensimmäinen oikeusaste on hovioikeus. Varjonen on sittemmin irtisanoutunut Puolustusvoimista.
Syyttäjä vaatii Varjoselle 20–30 päiväsakon suuruista rangaistusta. Syyttäjä Eero Salo korosti asiaesittelyssään, että nyt käsiteltävässä syytteessä on kyse hyvin suppeasta asiasta.
Tutkinta alkoi aikanaan erään toimittajan Puolustusvoimille lähettämistä tietopyynnöistä. Tietopyynnöt saapuivat Puolustusvoimille samoihin aikoihin kuin anonyymit kirjeet, joissa vihjattiin organisaatiossa tapahtuneista väärinkäytöksistä. Tämä herätti Puolustusvoimissa epäilyn tietovuodosta, ja asiassa aloitettiin tutkinta, jota syyttäjä kuvailee massiiviseksi.
Syyttäjän mukaan tutkinnan lopputulos kuitenkin oli, että näyttöä epäillystä rikoksesta löytyi ainoastaan nyt syytteessä olevasta yksittäisestä kuvasta.
Puolustuksen asiamies, varatuomari Heikki Mikkola sanoi asiaesittelyssään pitävänsä kummallisena tutkinnan aloittamista, koska toimittajan tietopyynnöt koskivat julkisia tietoja. Puolustus pitää oikeusprosessia ajojahtina Varjosta kohtaan.
Syyttäjä: Salassa pidettävää tietoa
Syytteessä oleva sähköpostiviesti käsitteli tutkintapyynnön tekemistä eräästä epäillystä väärinkäytöksestä Merivoimissa. Työntekijän epäiltiin anastaneen Puolustusvoimien polttoainetta. Sähköpostiviestissä sanottiin, että asiassa tultaneen tekemään tutkintapyyntö. Syyttäjän mukaan viesteissä tarkoitettiin niin sanottua esiselvitystä. Kyseistä rikosepäilyä tutkittiin, mutta esitutkinta lopetettiin syyttäjän päätöksellä.
Varjonen sanoi, että henkilö, jolle hän syytteessä olevan kuvan lähetti Whatsappissa, oli työskennellyt Puolustusvoimissa tehtävissä, joissa tällä olisi pitänyt olla tietoa asiasta. Hän sanoi katsoneensa, että virkamiehenä hänen kuului tiedustella tältä asiasta.
Syyttäjä katsoo, että lähettämällä kuvan sähköpostista Varjonen paljasti salassa pidettävää tai sellaista tietoa, jota ei olisi saanut ilmaista. Varjonen kiistää, että tieto olisi ollut salassa pidettävää. Hän sanoo, että jos kyseessä olisi ollut salassa pidettävä tieto, sitä ei ikinä olisi jaettu sähköpostitse.
Tuomio annetaan keväällä
Hovioikeus sai tiistaina asian käsittelyn päätökseen ja ilmoitti käsittelyn lopuksi, että tuomio annetaan keväällä 2024. Varjonen vaatii valtiolta 4 000 euron korvausta oikeudenkäynnin viivästymisestä. Epäilty rikos on tapahtunut neljä vuotta sitten.
Puolustus kertoi, että Puolustusvoimien Varjosen kotiin tekemän kotietsinnän laillisuudesta on tehty tutkintapyyntö Helsingin poliisille.
– (On pyydetty tutkimaan) myös näiden todistajien, jotka ovat samalla tutkintapyynnön tekijät, esitutkinnassa antaman kertomuksen paikkansapitävyys vai ovatko he siinä esitutkinnassa kertoneet asioita vastoin parempaa tietoa. Muun muassa tällaisia asioita on pyydetty selvittämään, puolustuksen asiamies Mikkola sanoi.
STT korjasi uutistaan: Poistettu maininta siitä, että syytteessä oleva sähköpostiviesti olisi käsitellyt valtion polttoaineen tankkausta omaan veneeseen. Kyseinen sähköposti koski tapausta, jossa oli kyse epäillystä polttoaineen anastuksesta.