Lääkkeestä voi tulla sivuvaikutuksia vuosienkin jälkeen – osaisitko yhdistää?

Lääkkeiden sivuvaikutukset voivat alkaa jopa vuosien kuluttua lääkityksen aloittamisesta. Tähän vaikuttavat lukuisat eri tekijät iästä elämäntapoihin.

Yllä olevalla videolla dosentti Markku Myllykangas penää uskomushoitojen kuriin laittamista.

Monet tietävät tarkkailla, ilmeneekö uuden lääkekuurin aloittamisen myötä ensimmäisinä päivinä tai viikkoina erilaisia sivuvaikutuksia, kuten vatsakipuja, päänsärkyä tai väsymystä.

Uusia sivuvaikutuksia voi kuitenkin ilmaantua kuukausia tai jopa vuosia kuurin aloittamisen jälkeen, kirjoittaa Huffington Post. Näin voi käydä, vaikka lääke olisi aluksi tuntunut sopivalta.

New Yorkin yliopiston sisätautien lääkäri Albert Ahn kertoo lehdelle, että uusien sivuvaikutuksien ilmaantumiseen vaikuttavat esimerkiksi aineenvaihdunnan muutokset. Se, miten lääke hajoaa elimistössä, voi yksinkertaisesti muuttua ajan myötä. 

Vanhusten hoitoon erikoistunut farmaseutti Jen Wolfe lisää, että lääkkeiden siedon muutos selittyy osin iällä. Kun aineenvaihdunta hidastuu, lääkkeestä jääkin suurempia pitoisuuksia verenkiertoon. Ikääntymisen lisäksi aineenvaihduntaa voi hidastaa ja lääkkeiden sivuvaikutusten riskiä kasvattaa maksan tai munuaisten toiminnassa muuten tapahtuvat muutokset, kuten kehittynyt diabetes.

Elämäntavoillakin on vaikutusta

Sivuvaikutusten todennäköisyyteen vaikuttavat niin ikään muutokset elämäntavoissa tai fysiikassa. Esimerkiksi rasvan määrä kehossa voi vaikuttaa rasvaliukoisten lääkkeiden toimintaan.

Huomioon pitää ottaa myös kehon nestetasapaino. Jotkin lääkkeet aiheuttavat sivuvaikutuksia elimistön kuivuessa. Alkoholi vuorostaan hidastaa lääkkeiden imeytymistä, jolloin sivuvaikutusten todennäköisyys kasvaa.

Ruokavaliollakin on vaikutusta.

– Vatsan happoisuus vaikuttaa tiettyjen lääkkeiden imeytymiseen. Lääkkeiden määrästä riippuen esimerkiksi aamiaisen jättäminen väliin voi parantaa tai huonontaa lääkkeiden imeytymistä, Wolfe kertoo.

Myös lisäravinteet voivat vaikuttaa lääkkeiden toimivuuteen. Nekin pitäisi siis muistaa mainita, kun lääkäri pyytää listaa kaikista käyttämistäsi lääkkeistä.

Kerro äkillisistä sivuvaikutuksista lääkärille

Joskus on syytä selvittää, onko häiritsevässä oireessa kyse lääkeaineen sivuvaikutuksesta vai varsinaisesta lääkeaineallergiasta. 

Allergiat syntyvät joskus ajan myötä. Kehon immuunijärjestelmä voi reagoida lääkkeeseen vaarallisellakin tavalla. Vakavimpiin allergisiin reaktioihin kuuluu lamaannuttavaa päänsärkyä, kasvojen tai suun turvotusta sekä pahoinvointia ja oksentelua.

Sivuvaikutuksia aiheuttavaa lääkitystä voidaan yleensä muuttaa tai säätää sopivammaksi. Uuden lääkityksen myötä alkavat oireet voivat myös kadota muutamassa viikossa, kun keho tottuu siihen. Jos oireet kuitenkin ovat voimakkaita tai jatkuvat pitkään, kannattaa lääkäriin ottaa yhteyttä.

Lue myös:

    Uusimmat