Useat lääkkeet saattavat johtaa painon nousemiseen, sillä ne lisäävät ruokahalua tai muuttavat aineenvaihduntaa.
Kaikki, jotka ovat joskus lukeneet lääkkeiden pakkausselosteita, ovat varmasti huomanneet, että lääkkeillä on hyötyjen lisäksi mahdollisia haittoja. Yksi yleinen haitta on painonnousu.
Jos lääkkeen tietää voivan aiheuttaa kilojen kertymistä, on ongelmaan mahdollista puuttua omilla toimillaan. Lääkitykselle kun tuppaa tavallisesti olemaan hyvä syy, minkä vuoksi lääkkeitä ei kannata lihomisen pelossa jättää ottamatta.
Prevention-sivusto listasi yleisesti käytettyjä lääkeitä, jotka voivat johtaa painonnousuun, sekä ratkaisuja haittavaikutusten välttämiseksi.
Lue myös: Nousiko painosi yllättäen? 5 syytä nopeasti kertyneille kiloille
1. Steroidit
Steroidit eivät ole vain bodarien juttu. Näitä yhdisteitä käytetään myös lääketieteessä esimerkiksi ihosairauksien ja verihäiriöiden hoitoon. Esimerkiksi kortisonin täsmällisempi nimi on kortikosteroidi.
Steroidilääkityksillä on tapana aiheuttaa unettomuutta, veden kertymistä elimistöön sekä ruokahalun lisääntymistä, mikä on täydellinen yhtälö lihomiselle.
Jos steroidilääkityksen aiheuttama mahdollinen painonnousu huolettaa, kannattaa lääkäriltä pyytää mahdollisimman lyhyt ja tehokas kuuri. Uniongelmia ja niiden aiheuttamaa ruoanhimoa estääkseen kannattaa panostaa unihygieniaan ja esimerkiksi pistää älypuhelin sivuun muutamaa tuntia ennen nukkumaanmenoa.
Lue myös: Haluaisitko nukkua paremmin? Näillä pienillä kikoilla voi olla suuri merkitys uneen!
2. Masennuslääkkeet
Tutkimuksissa on huomattu, että moni masennuslääkkeitä käyttävä lihoo lääkityksen aloittamisen jälkeen. SSRI-masennuslääkkeet estävät serotoniinin takaisinoton, minkä ansiosta tämän ”hyvän olon” välittäjäaineen vaikutus keskushermostossa kasvaa. Tämä voi johtaa paitsi mielialan kohoamiseen myös ruokahalun lisääntymiseen.
Masennuslääkkeitä käyttävän kannattaa ottaa painoasia puheeksi lääkärinsä kanssa. Tarvittaessa siirtyminen SSRI-lääkkeistä buprioniin voi auttaa hillitsemään lihomista. Liikunta auttaa painonhallinnassa ja parantaa mielialaa.
Lue myös: Kolmasosa ei hyödy masennuslääkkeistä, osa pelkää sivuvaikutuksia – näin masennusta voidaan hoitaa lääkkeettömästi: "Pelkkä pilleri yksin ei toimi"
3. Antipsykoottiset lääkkeet
Samoin kuin masennuslääkkeet, useimmat antipsykoottiset lääkkeet vaikuttavat tiettyihin aivojen reseptoreihin, mikä voi vaikuttaa potilaan ruokahaluun ja aineenvaihduntaan. Vuonna 2017 ilmestyneessä tutkimuksessa huomattiin, että muun muassa skitsofrenian ja psykoosin hoitoon käytettyjen lääkkeiden lihottava vaikutus on suuri ongelma.
Jos painonsa huomaa nousseen yli viidellä prosentilla kuukausi antipsykoottisen lääkityksen aloittamisen jälkeen, kannattaa lääkärinsä kanssa keskustella lääkityksen vaihtamisesta. Myös käynnit terapeutin tai ravitsemusterapeutin vastaanotolla voivat auttaa hallitsemaan lääkityksen aiheuttamia muutoksia.
Lue myös: "Ei ole niin, että on olemassa vain tietty porukka, joka voi sairastua" – miksi ihminen menee psykoosiin?
4. Beetasalpaajat ja verenpainelääkkeet
Beetasalpaajia käytetään esimerkiksi sydän- ja verisuonielimistön sairauksien hoidossa. Beetasalpaajilla on hyödyllisten ominaisuuksien lisäksi haitallisia vaikutuksia aineenvaihduntaan, sillä beetasalpaajat vähentävät energiankulutusta.
Myös verenpainelääkkeinä käytetyt angiotensiinireseptorin salpaajat eli ATR-salpaajat voivat hidastaa aineenvaihduntaa ja johtaa painonnousuun.
Sydän- ja verisuonisairauksista kärsivän on erityisen tärkeää huolehtia terveistä elämäntavoista, jotka hillitsevät lihomista. Tasapainoinen kasvispainotteinen ja vähäsokerinen ruokavalio, liikunta ja riittävä uni auttavat painonhallinnassa.
5. Antihistamiinit
Allergiaoireiden hoitoon käytetyt antihistamiinit on tutkimuksissa yhdistetty kohonneeseen painoon. Vaikuttaa siltä, että säännöllinen ja runsas antihistamiinin käyttö lisää ruokahalua, minkä lisäksi lääkkeet voivat aiheuttaa väsymystä ja sitä kautta johtaa liikakiloihin. Antihistamiini voi myös saada kehon kuivumaan. Kuivumisesta johtuva janoisuus saatetaan sekoittaa nälkään, mikä johtaa ylensyömiseen.
Allergikon kannattaa välttää altistumistaan oireita aiheuttaville tekijöille. Esimerkiksi siitepölyallergiasta kärsivän kannattaa allergiakausina välttää ikkunoiden pitämistä auki ja harjata lemmikki ulkoilun jälkeen. Myös täsmälääkkeet, kuten nenäsuihkeet, voivat auttaa allergiaoireisiin vaikuttamatta koko kehon.
Lue myös: Vuotaako nenä ympäri vuoden? Lääkäriltä lohduton tuomio: "Se on elämää"
6. Diabeteslääkkeet
Tietyt kakkostyypin diabeteksen hoitoon käytetyt lääkkeet, kuten insuliini, insuliiniherkistäjä pioglitatsoni sekä verensokeria alentava sulfonyyliurea, voivat aiheuttaa painonnousua. Insuliinihoitoon liittyvä painonnousu johtuu verensokerin tasapainon parantumisesta: kun virtsaan ei erity sokeria, kaikki energia jää elimistön käyttöön. Lisäksi insuliini voi lisätä ruokahalua.
Lääkkeetön hoito on kakkostyypin diabeteksen hoidon perusta. Jos elämäntapamuutokset eivät hillitse painonnousua, kannattaa lääkityksen muuttamisesta puhua lääkärin kanssa.
Lue myös: Lääkäri mullistaisi diabeteksen nykyhoidon – näillä elintapamuutoksilla sairauden voisi jopa peruuttaa: "Ei ole olemassa diabeetikkoa, joka ei tästä hyötyisi"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähteet: Prevention, Duodecim, Sydän.fi, Women's Health, Diabetesliitto