Lääkkeiden saatavuushäiriöilmoitukset kasvussa – näistä eniten pulaa

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea vastaanotti lääkeyrityksiltä viime vuonna lähes 2 900 lääkkeiden saatavuushäiriöilmoitusta.

Vuonna 2022 ilmoituksia vastaanotettiin reilut 2 300.

–  Valtaosa häiriöistä on tilapäisiä, ja valmiste pystytään tarvittaessa apteekissa vaihtamaan toiseen vastaavaan lääkevalmisteeseen, Fimean yksikön päällikkö Timo Mauriala sanoo tiedotteessa.

Joissakin tapauksissa saatavuushäiriö on vaikuttanut laajemmin tiettyyn lääkeryhmään ja vaikeuttanut potilaan lääkkeen saantia.

Laajempia saatavuushäiriöitä oli viime vuonna kolmessa lääkeryhmässä: eräissä diabeteslääkkeissä, eräissä adhd-lääkkeissä sekä eräissä eturauhasen liikakasvun hoidossa käytettävissä lääkkeissä.

Julkisuudessa eniten huomiota on saanut diabeteslääke Ozempic ja sen jo pitkään jatkuneet saatavuushäiriöt.

Lääkettä valmistava Novo Nordisk Farma Oy kertoi loppuvuodesta 2023, että saatavuushäiriöt jatkuvat edelleen tänä vuonna.

Fimean mukaan valmisteista odotetaan säännöllisiä toimituksia Suomeen, mutta on epävarmaa, milloin toimitukset riittävät täysin vastaamaan kysyntään.

EU pyrkii parantamaan saatavuutta

Alkuvuonna 2023 talvikauden infektioista johtunut lisääntynyt kysyntä sekä lääketuotannon kapasiteettipula aiheuttivat saatavuushäiriöitä tietyissä antibiooteissa useissa Euroopan maissa.

–  Suomessa saatavuusongelmat eivät kuitenkaan aiheuttaneet samanlaisia haasteita kuin muualla, sillä kyseiset lääkevalmisteet ovat Suomessa velvoitevarastoitavia, Mauriala sanoo.

EU:ssa käynnistettiin viime vuonna useita toimia lääkkeiden saatavuuden parantamiseksi.

–  Osa toimista vaatii pidempää valmistelua, mutta esimerkiksi jo nyt konkreettisten käytännön toimien pohjana toimiva kriittisten lääkkeiden lista valmistui ja julkaistiin joulukuussa, Mauriala kertoo.

Kriittisten lääkevalmisteiden listalla on tällä hetkellä 200 lääkeainetta, jotka ovat laajasti käytössä EU:ssa ja Euroopan talousalueella.

EU:n lääkevalvontaverkosto asettaa etusijalle näiden valmisteiden toimitusketjujen vahvistamista koskevat toimet.

Lue myös:

    Uusimmat