Tuhansien suomalaisten käyttämää rintasyöpälääkettä jälleen saatavilla – häiriötilanne helpottamassa

11:02img
Rintasyöpälääkkeiden saatavuusongelmia käsiteltiin Huomenta Suomessa elokuun lopulla.
Julkaistu 25.09.2019 13:24

MTV UUTISET – STT

Fimean mukaan rintasyöpälääkkeen saatavuusongelmien odotetaan lievittyvän muutaman viikon kuluessa.

Tuhansien suomalaisnaisten käyttämää rintasyöpälääkettä on saatu jälleen apteekkien hyllyille.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea tiedotti elokuussa, että rintasyöpälääke letrotsolia sisältävissä valmisteissa on laaja saatavuushäiriö, jonka vuoksi ne loppuivat useista apteekeista.

Fimean jaostopäällikkö Johanna Linnolahti kertoo, että apteekeille saatiin jakeluun suurempi määrä lääkkeitä viimeksi perjantaina. Linnolahden mukaan vielä ei voi puhua saatavuushäiriön loppumisesta, mutta lokakuun puoliväliin mennessä tilanne helpottaa entisestään.

– Ihan täysin tämä tilanne ei ole normalisoitunut. Osalla toimijoista on tulossa lokakuun alkuun mennessä lisäeriä, jotka huomattavasti helpottavat tilannetta, Linnolahti kertoo.

Lue myös: Lääkepula ei hellitä: Rintasyöpälääkkeissä jopa rinnakkaislääkkeet hupenevat – "Tosi paljon huolta ja pelkoa herättää uhka siitä, ettei lääkettä enää ole"

STT uutisoi elokuussa, että kuudesta myyntiluvallisesti valmisteesta oli vain pieniä määriä ajoittain saatavilla. Uhkana oli se, että lääke loppuisi apteekeista kokonaan.

Letrotsoli on hormonaalinen lääke, jota käytetään rintasyövän liitännäishoitona eli leikkauksen jälkeisenä parantavana hoitona sekä levinneen rintasyövän hoitona.

Lääkehoitoa voidaan jatkaa liitännäishoitona jopa vuosia leikkaus- ja sädehoidon jälkeen.

Poikkeuserät ulkomailta auttoivat

Lääkepulan taustalla oli yhden ison markkinaosuuden haltijan tuotanto-ongelmat. Kun muut toimijat eivät kyenneet vastaamaan tästä syntyneeseen kysynnän kasvuun, kaikki letrotsolivalmisteet hupenivat.

Fimean tietoon ei ole tullut, että letrotsolilääkkeet olisivat loppuneet missään vaiheessa Suomesta kokonaan.

Osasta Yliopiston Apteekin toimipisteistä letrotsoli oli ajoittain lopussa. Ketjulla on 17 toimipaikkaa eri puolilla Suomea.

Yliopiston Apteekin proviisori Krista Merras kertoo, että nyt kaikissa toimipisteissä on saatavilla ainakin jonkin verran letrotsolilääkkeitä.

Lue lisää: Fimea veti pois apteekeista närästyslääkkeitä, joista löytyi mahdollisesti syöpää aiheuttavia aineita – ei akuuttia potilasriskiä

Ongelmaa ovat lievittäneet poikkeuserinä Suomeen tuodut ulkomaalaiset ja erikokoiset pakkaukset. Letrotsolia on voitu tarvittaessa korvata eksemestaanilla tai anastrotsolilla, jotka kuuluvat samaan aromataasinestäjein ryhmään.

Letrotsolipula ei Linnolahden tietojen mukaan johtanut siihen, että korvaavat lääkkeet olisivat alkaneet huveta.

Yliopiston Apteekissa huomattiin korvaavissa lääkkeissä pieni menekin kasvu, mutta saatavuusongelmia niiden kanssa ei tullut.

Potilaille kirjoitettu uusia reseptejä

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin Syöpäkeskuksen johtava ylilääkäri, toimialajohtaja Johanna Mattson kertoo, että poikkeustilanteesta on selvitty hyvin. Husin Syöpäkeskus on Suomen suurin syövänhoitokeskus.

Husissa oli saatavuushäiriön alussa lyhyt ajanjakso, jolloin käytössä ei ollut mitään letrotsolilääkettä. Tällöin potilaille määrättiin korvaavia lääkkeitä, Mattson kertoo.

Lue lisäksi: Lääkkeet lennokilla suoraan kotipihaan? Droonien hyödyntämistä lääkekuljetuksissa selvitetään – ensimmäinen onnistunut koelento tehtiin tällä viikolla

Husiin tuli kuitenkin nopeasti tieto letrotsolin rinnakkaisvalmisteesta, jota oli saatavilla pienemmissä pakkauksissa. Lääkehoitoja ei tarvinnut katkaista ollenkaan.

– Suurin osa potilaista on jatkanut rinnakkaisvalmisteella, osa potilaista on vaihtanut saman ryhmän sisällä oleviin valmisteisiin, Mattson kertoo.

Letrotsolia on Syöpäkeskuksen tarpeisiin tällä hetkellä riittävästi. Jos valmisteet loppuvat, vaihtoehtona on vaihtaa lääkitys.

– Lääketieteellisesti siinä ei ole ongelmaa. Haittana on se, että näille valmisteille pitää kirjoittaa uusi resepti. Haittavaikutuksissa voi myös olla eroa, Mattson kertoo.

Tuoreimmat aiheesta

Syöpä