Lahden paloittelumurhaajat tuomittiin elinkautiseen – karmeat yksityiskohdat julki

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on antanut tuomion viime itsenäisyyspäivänä Lahdessa tapahtuneesta paloittelumurhasta.

35-vuotias Juho Nikolai Paavali Kytölä ja 31-vuotias Jere Mikael Laxén tuomittiin elinkautisiin vankeusrangaistuksiin murhasta, ja hautarauhan rikkomisesta. Kytölä sai tuomion myös ampuma-aserikoksesta.

Lisäksi oikeus tuomitsi kolmannen miehen rikoksentekijän suojelusta kuuden kuukauden vankeuteen. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Syyttäjät vaativat asiassa kahdelle vastaajista rangaistusta murhasta. Käräjäoikeus katsoi syytteen tulleen näytetyksi olennaisin osin.

Henkirikos tapahtui viime itsenäisyyspäivänä Lahdessa. Vastaajat olivat yhdessä ja yksissä tuumin tappaneet kolmannen henkilön ampumalla kostona toisen vastaajan ystävän kuolemasta. 

He olivat kuljettaneet uhrin Luhdanjoen lintutornille, jossa uhri oli joutunut hyppäämään alas noin 20 metrin korkeudesta köyden varassa. Tämän jälkeen toinen vastaajista oli katkaissut köyden mukanaan olleella retkikirveellä, ja toinen vastaajista oli ampunut lintutornin rakenteisiin tarrautunutta uhria mukanaan olleella pistoolilla. 

Tämän jälkeen uhri oli joutunut kävelemään lintutornista alas ja poispäin lintutornilta. Toinen vastaajista oli lintutornille vievällä polulla ampunut uhria päähän, mihin uhri oli menehtynyt. 

Tappo tehtiin vakaasti harkiten sekä erityisen raa’alla ja julmalla tavalla. Kun tappo oli lisäksi kokonaisuutena arvioituna törkeä, olivat vastaajat syyllistyneet murhaan.

Ruumis paloiteltiin

Murhan lisäksi syyttäjät vaativat molemmille vastaajille rangaistusta myös hautarauhan rikkomisesta.

Rikoksen tehtyään miehet nostivat ruumiin auton takakonttiin ja kuljettivat sen toisaalle. Siellä he mukaan ampuivat tai antoivat jonkun ampua ruumista ilmakiväärillä kasvoihin. 

Miehet paloittelivat ruumiin käsisirkkelillä ja puukkosahalla sekä laittaneet ruumiin osat muovilaatikoihin. Toinen vastaajista oli kätkenyt laatikot metsään, mikä jäi toisen vastaajan osalta näyttämättä.

Syyttäjät vaativat kolmannelle vastaajalle rangaistusta rikoksentekijän suojelemisesta. Käräjäoikeus hylkäsi syytteen suurelta osin mutta katsoi näytetyksi tulleen, että vastaaja oli kuljetuttanut uhrin ja/tai tekijöiden vaatteiden polttamisesta syntynyttä polttojätettä pois asuinkiinteistöltään vierailulla olleiden henkilöiden mukana. 

Näin vastaaja oli hävittämällä todisteita yrittänyt estää kahden muun vastaajan saattamisen vastuuseen rikoksista.

Ruumis kateissa kauan

Tapauksen yksityiskohdista on tiedetty julkisuudessa varsin vähän ennen syytteiden lukemista käräjäoikeudessa. Ruumis oli kateissa lähes kaksi kuukautta ja löytyi lopulta 31. tammikuuta.

Poliisin mukaan henkirikostutkinta sai alkunsa, kun ulkoilija löysi joulukuussa Lahden eteläpuolella sijaitsevalta metsäalueelta epäilyttäviä jälkiä. Samoihin aikoihin poliisi sai ilmoituksen kadonneesta miehestä, joka myöhemmin paljastui henkirikoksen uhriksi.

Juttua täsmennetty 19.7.2024 kello 12. Jutussa olleessa kuvassa on rikoksentekijän suojelusta syytetty mies, ei toinen murhasta syytetyistä.

Lue myös:

    Uusimmat