Lahden putkapahoinpitely ei ole ainoa laatuaan, vuosittain tuhat rikosilmoitusta poliisista – keskisormea poliisille näyttänyt mies tönäistiin voimalla pleksilasiin vuonna 2014

5:34img
Katso video: Lahden julkisuuteen noussut putkapahoinpitely ei ollut ainoa vastaava tapaus.
Julkaistu 29.08.2020 12:57
Toimittajan kuva

Päivi Hannula

paivi.hannula@mtv.fi

@paivihannula

Mikään taho ei Suomessa kokoa tietoja siitä, kuinka usein poliisi on tuomittu virkatehtävissä käytetystä väkivallasta. MTV Uutiset kokosi muutamia tapauksia, joissa suomalainen poliisi on tuomittu väkivallasta kiinniottotilanteessa 2010-luvulla. Lahteen sijoittuu toinenkin tapaus.

Poliisista tehdään lähes tuhat rikosilmoitusta vuosittain ja vain pieni osa niistä päätyy tutkintaan. Kaikissa tehdään jonkinasteinen esiselvitys siitä, millaista näyttöä on löydettävissä.

Esitutkinta jätetään kokonaan toimittamatta, mikäli poliisia pahoinpitelystä syyttävän kertomusta tukevaa näyttöä, eli valvontakameratallenteita tai lääkärinlausuntoja, ei ole löytynyt.

Lue myös: Putkavideo puhuttaa – milloin poliisilla on oikeus käyttää voimakeinoja? Poliisijohtaja: "Rikosepäilyjen salaaminen ei ole poliisin intressissä"

Pelkkä kiinniotetun kertomus ei riitä näytöksi poliisirikosjutussa, sanoo erikoissyyttäjä Heikki Stenius valtakunnansyyttäjän toimistosta.

– Lähtökohtaisesti pelkkä henkilön kertomus ei riitä esitutkinnan aloittamiseen. Muuna näyttönä voi olla esimerkiksi henkilölle aiheutuneet vammat, jos ne ovat ylimitoitettuja voimankäyttötilanteeseen.

Julkisuudessa on kerrottu 2010-luvulla ainakin seitsemästä tuomioon johtaneesta poliisiväkivaltatapausta nyt oikeuden harkittavana olevan Lahden epäillyn putkapahoinpitelyn lisäksi.

Lisäksi Lahteen kohdistuu myös yksi epäily, joka jäi pyyhkiytyneiden tallenteiden vuoksi selvittämättä.

Tönäisy pleksilasia päin Lahdessa

Joulukuussa 2014 Lahden keskustasta otettiin kiinni aggressiivinen ja päihtynyt mies, joka oli muun muassa näyttänyt poliisipartiolle keskisormea.

Poliisivankilassa tulotarkastuksen yhteydessä vanhempi konstaapeli oli tönäissyt kiinniotettua sillä seurauksella, että hän oli törmännyt voimakkaasti tiskin pleksilasiin.

Lue lisää: Poliiseilta karuja ylilyöntejä putkassa: Kiinniotettua läpsäistiin kasvoihin, toinen tönäistiin pleksilasiin

Vanhempi konstaapeli tuomittiin 25 päiväsakkoon pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Myös tässä tapauksessa poliisimies sai kirjallisen varoituksen työpaikallaan kurinpitotoimenpiteenä.

Pahoinpitelyepäily Lahden putkassa

Mies teki rikosilmoituksen epäillystä pahoinpitelystään huhtikuussa 2014 Lahden poliisiputkassa.

Hän teki rikosilmoituksen heti putkasta vapautumista seuranneena päivänä häneen kohdistetusta liiallisesta voimankäytöstä. Ilmoitus ohjattiin valtakunnansyyttäjänvirastoon.

Ilmoitus ei johtanut mihinkään, sillä nauhoja ei enää ollut olemassa kun tapausta alettiin putkatallenteiden kautta selvittää syyttäjän toimesta yli kahden viikon päästä, vaan ne olivat automaattisesti pyyhkiytyneet muutama päivä aiemmin.

Tapauksen jälkeen tallenteiden säilyttämisaikaa pidennettiin.

Lyönti niskaan Mikkelissä

Poliisi löi kiinniotettua putkan vastaanottotiskillä niskaan huhtikuussa 2018 Mikkelissä. Uhri sai tilanteessa huuleensa vertavuotavan haavan. Tilanne tallentui putkan valvontakameraan.

Hovioikeus tuomitsi poliisimiehen pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta päiväsakkoihin.

Lue myös: Raju valvontakameravideo – poliisi lyö putkaan tuotua miestä niskaan kesken ruumiintarkastuksen Mikkelissä

Lonkka sijoiltaan Kuopiossa

Kaksi poliisia kohteli kaltoin Kuopiossa putkaan tuotua miestä, joka oli aiemmin näyttänyt poliiseille keskisormea. Tapaus sattui vuonna 2016. Korkein oikeus tuomitsi miehen maahan kaataneet poliisit vammantuottamuksesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Hovioikeus olisi tuominnut poliisit pahoinpitelystä, vapaudenriistosta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Korkein oikeus kuitenkin katsoi, ettei voitu sulkea pois poliiseilla olleen aihetta viedä mies putkaan.

Lue myös: Kuopiolaispoliisit tuomittiin kiinniotetun pahoinpitelystä – uhrin lonkka sijoiltaan, ei pystynyt kävelemään putkaan

Maahan kaatamiselle ei kuitenkaan löytynyt aihetta. Lisäksi miehelle olisi pitänyt järjestää apua, sen sijaan että hän joutui kärsimään putkassa 11 tuntia lonkan sijoiltaan menemisestä aiheutuneista kivuista.

Polliisit tuomittiin maksamaan 35 ja 30 päiväsakkoa.

Etälamauttimen käyttö Vaasassa

Poliisimies tuomittiin Vaasan torilla tapahtuneesta etälamauttimen käytöstä vuonna 2015. Kyse oli tilanteesta, jossa poliisipartio saapui selvittämään epäiltyä pahoinpitelyä.

Uhri makasi maassa ja epäilty pakeni paikalta. Toinen partioista jäi antamaan uhrille ensiapua ja toinen juoksi epäillyn perään.

Epäilty pysähtyi, nosti kätensä ja kieltäytyi menemästä maahan. Tämän johdosta poliisi käytti etälamautinta – ja osin myös siksi että epäilty oli poliisia kookkaampi.

Korkein oikeus tuomitsi poliisin pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta 50 päiväsakkoon.

IL: Poliisi tuomittiin sakkoihin pahoinpitelystä Vaasassa

Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi vaasalaispoliisin tuntuviin sakkoihin pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta heinäkuussa 2014. Poliisi oli jahdannut mopolla paennutta miestä Vaasassa.

Uhri kertoi, että hänet oli laitettu kiinniottotilanteessa käsirautoihin. Sen jälkeen poliisi oli lyönyt häntä nyrkein yli 20 kertaa pään alueelle, kun uhri oli maannut maassa käsirauhoissa. Uhrin mukaan pahoinpitelyä todisti kolme poliisia, jotka pitivät häntä kiinni.

Uhrilla oli pahoinpitelyn seurauksena mustelmia kasvoissaan ja selässä. Oikeus katsoi vammojen olevan nyrkin iskuista tyypillisesti syntyviä vammoja.

Uhrin kertomusta tapahtumien kulusta pidettiin oikeudessa johdonmukaisena. Uhrin versiota tapahtumista tuki myös yhden todistajana toimineen poliisin kertomus.

Poliisi tuomittiin pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta sakkoihin sekä korvauksiin

Läpsäisy kasvoille Kajaanissa

Kesäkuussa 2012 vanhempi konstaapeli läpsäisi kädellään kasvoihin kiinniotettua, joka oli potkaissut turvallisuustarkastuksen yhteydessä kenkänsä poliisimiestä päin.

Poliisimiehen itsensä mukaan kyseessä oli pikemminkin työntö kämmenellä, mutta käräjäoikeus katsoi kyseessä olleen lyönnin, sillä kiinniotettu heilahti lyönnin voimasta ja paikalla olleen nuoremman konstaapelin mukaan lyönnistä kuului läpsäisy.

Tuolloinkin ratkaiseva todiste oli poliisivankilan videotallenne.

– Kyseessä ei ollut [poliisimiehen] väittämällä tavoin puolustautumisesta vastarinnan murtamiseksi tai odotettavissa olevan hyökkäyksen estämiseksi ottaen huomioon tallenteelta nähty tilanne.

Vanhempi konstaapeli tuomittiin käräjillä pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta 40 päiväsakkoon sekä 150 euron korvauksiin uhrille kivusta ja särystä. Lisäksi poliisimies sai kirjallisen varoituksen. Hovioikeus ei muuttanut tuomiota.

Etälamauttimen käyttö pakenevaan naiseen Jyväskylässä

Suomen valtio määrättiin maksamaan lähes sadantuhannen euron korvaukset naiselle, joka yritti paeta poliisia Jyväskylässä vuonna 2011.

Poliisi käytti naiseen etälamautinta, jonka seurauksena nainen kaatui ja sai aivovamman.

Vuonna 2014 Vaasan hovioikeus totesi poliisin syyllistyneen virkavelvollisuuden rikkomukseen ja vammantuottamukseen ylimitoitetun voimankäytön vuoksi. 44-vuotias poliisi tuomittiin 35 päiväsakkoon.

Lue lisäksi: Nainen vammautui poliisin etälamauttimen käytön seurauksena – valtio maksaa 90 000 euroa korvausta

Tapauksessa poliisi meni tapaamaan naista tämän asuntoon kerrostalossa Jyväskylässä, koska naista epäiltiin varkaudesta. Nainen yritti paeta, jolloin poliisi ampui etälamauttimella ja nainen löi päänsä kerrostasanteen lattiaan.

Hovioikeus totesi, ettei etälamauttimen käyttö ollut välttämätöntä. Poliisi tiesi naisen henkilöllisyyden, eikä hän ollut vaarallinen.

Tuoreimmat aiheesta

Lahti