Poliiseilta karuja ylilyöntejä putkassa: Kiinniotettua läpsäistiin kasvoihin, toinen tönäistiin pleksilasiin – uusin tuomio on poikkeuksellinen

MTV Uutisten selvityksen mukaan poliisien tuomiot väkivallasta virkatehtävien aikana ovat suhteellisen harvinaisia. Kaksi muutakin viime vuosien tapausta on liittynyt poliisivankilan tulotarkastukseen.

MTV Uutiset selvitti viime syksynä, millaisista rikoksista poliiseja on tuomittu viime vuosina Jari Aarnion tapauksen lisäksi.

Virkatehtävien hoitoon liittyvät pahoinpitelytuomiot ovat harvinaisia, niitä löytyi selvityksessä vain kaksi. Usein poliisit itse ovat puolustaneet tapahtunutta tarpeellisena voimankäyttönä, mutta oikeus on päätynyt tulkitsemaan tilanteita eri tavalla.

Marraskuussa 2013 vanhempi konstaapeli läpsäisi kädellään kasvoihin kiinniotettua, joka oli potkaissut turvallisuustarkastuksen yhteydessä kenkänsä poliisimiestä päin. Poliisimiehen itsensä mukaan kyseessä oli pikemminkin työntö kämmenellä, mutta käräjäoikeus katsoi kyseessä olleen lyönnin, sillä kiinniotettu heilahti lyönnin voimasta ja paikalla olleen nuoremman konstaapelin mukaan lyönnistä kuului läpsäisy.

Tuolloinkin ratkaiseva todiste oli poliisivankilan videotallenne.

– Kyseessä ei ollut [poliisimiehen] väittämällä tavoin puolustautumisesta vastarinnan murtamiseksi tai odotettavissa olevan hyökkäyksen estämiseksi ottaen huomioon tallenteelta nähty tilanne.

Vanhempi konstaapeli tuomittiin pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta 40 päiväsakkoon sekä 150 euron korvauksiin uhrille kivusta ja särystä. Lisäksi poliisimies sai kirjallisen varoituksen.

Keskisormea näyttänyt tönäistiin pleksilasiin

Joulukuussa 2014 Lahden keskustasta otettiin kiinni aggressiivinen ja päihtynyt mies, joka oli muun muassa näyttänyt poliisipartiolle keskisormea.

Poliisivankilassa tulotarkastuksen yhteydessä vanhempi konstaapeli oli tönäissyt kiinniotettua sillä seurauksella, että hän oli törmännyt voimakkaasti tiskin pleksilasiin. Vanhempi konstaapeli tuomittiin 25 päiväsakkoon pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Myös tässä tapauksessa poliisimies sai kirjallisen varoituksen.

Kuopion tapaus oma lukunsa

Itä-Suomen hovioikeus antoi eilen tuomion kahdelle partiopoliisille, jotka olivat kaataneet kiinniotetun maahan putkan tulotarkastuksen yhteydessä. Miehen jalka oli vääntynyt sillä seurauksella, että hänen lonkkansa meni sijoiltaan. Hän vietti putkassa 11 tuntia.

Hovioikeus tuomitsi poliisit 80 ja 60 päiväsakkoon sekä korvauksiin kivusta ja särystä.

Näin selvitys tehtiin

MTV Uutiset pyysi kesäkuussa 2016 poliisilaitoksilta kaikkia virkamiesoikeudellisia päätöksiä kurinpitotoimista, jotka on tehty vuodesta 2014 alkaen. Päätöksiä luovutettiin kaikkiaan 124, osa päätöksistä sisälsi salattuja osioita. Luovuttamisesta kieltäydyttiin kahdeksan päätöksen osalta.

Eilen julki tullut Kuopion tapaus ei ollut selvityksessä mukana, sillä siitä ei ollut tehty virkamiesoikeudellista päätöstä.

Tuomio on poikkeuksellinen, sillä pahoinpitelyyn osallistui kaksi poliisia ja kyse oli myös vapaudenriistosta. Oikeuden mukaan mies oli näyttänyt keskisormea järjestystä kaupungin keskustassa valvoneelle partiolle, minkä johdosta hänet olisi ainoastaan saanut puhutella.

Poliisipäällikkö Taisto Huokko Itä-Suomen poliisilaitoksesta kertoo, että tuomitut poliisit kutsutaan tammikuussa uudelleen kuultavaksi asiaan liittyen. He ovat edelleen työtehtävissä. 

– Tämän kuulemistilaisuuden jälkeen asia tarkaan harkitaan. Ratkaisu tapahtuu helmikuun tai viimeistään maaliskuun aikana.

Käräjäoikeuden ratkaisu oli poliisimiehille vapauttava. Huokon mukaan hovioikeuden päinvastainen tuomio olikin yllätys myös poliisilaitoksen johdolle.

– Tämä on erittäin harvinaista minun kohdallani ja tietääkseni. Muistelen omaa virkauraani, joka on lähes 40 vuoden pituinen, minulla on ollut yksi aikaisempi vastaava tapaus, jossa olen toiminut syyttäjänä.

Huokon mukaan kyseessä on yksittäistapaus.

– Olen täysin vakuuttunut siitä, että poliisin toiminta, jota jatkuvasti tarkastellaan ja johon suunnataan laillisuusvalvontaa jatkuvasti, on avointa ja epäkohtiin puututaan. Kansalaiset voivat suhtautua hyvin luottavaisesti poliisin toimintaan.

Hovioikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen.


Lue myös:

    Uusimmat