Suomalaista kansanperinnettä kunnioittava muotoilu periytyy sukupolvelta toiselle. Kalevala Korun muotoilu on autenttinen, mutta moneen tyyliin sopiva.
Kalevala Korun tarina alkoi 1930-luvulla, jolloin myyntiin valittiin aluksi 40 mallia Kansallismuseon kokoelmista. Perinteitä henkivä mallisto on elänyt vuosien ajan modernimman muotoilun rinnalla.
Korut ovat olleet suosittuja lahjoja niin ripille pääsyn, valmistumisen kuin merkkipäivän kunniaksi.
Kenelläpä ei olisi korurasiassaan Kalevala Koruja?
– Suosituimpia korumalleja kautta aikojen ovat olleet muun muassa Vanamo, Talon sydän, Kielo ja Lumikukka, kertoo Kalevala Korun tuotepäällikkö Mari Kotka.
Miehille suunniteltu omia mallistoja
Korujen tunnetuimpia suunnittelijoita ovat muotoilujohtaja Kirsti Doukas, joka on suunnitellut muun muassa Vanamon ja Pohjantähden, sekä taiteilija Marja Suna, joka on luonut Lumikukka-sarjan.
Miehille on suunniteltu useita mallistoja, joiden takana ovat olleet muun muassa Amorphis-yhtyeen solisti Tomi Joutsen, Duudsonit ja rockmuusikko Michael Monroe.
Jokaisen korun takana on tarina, joka henkii yleensä historiaa. Esimerkiksi Vanamo-sarjan syntyyn ovat innoittaneet Eino Leinon runot: "Tuoksut vanamon ja varjot veen, niistä sydämeni laulun teen."
Arvokkain lähes 30 000 euroa
Kalevala Korut on tehty kullasta, hopeasta ja pronssista. Arvokkaimmat korut ovat kultaisia. Kenties kallein myynnissä oleva korumalli on keltakultainen Halikon kääty -kaulakoru, jonka hinta on 26 950 euroa. Saman korun saa hopeisena 2 850 eurolla.
Edullisimmat korut ovat pronssisia ja niiden hinta pyörii muutamassa kymmenessä eurossa. Tähän päivään mennessä minkään yksittäisen korun arvo ei ole noussut huomattavasti.
– Korujen arvoa voidaan mitata monien eri tekijöiden kautta, kuten esimerkiksi korumateriaalin, suunnittelijan ja valmistusajan mukaan, sanoo Kotka.
Tunnearvolla on suuri merkitys
– Lisäksi tärkeää on myös koruihin liittyvä tunnearvo, joka ei ole riippuvainen korun hinnasta. Liittyykö koruun kenties kaunis muisto tärkeästä hetkestä tai ihmisestä, joka tekee korusta erityisen arvokkaan?
Korut ovat suosittuja keräilykohteita. Kiinnostusta on sekä vanhoihin historiallisiin korumalleihin että uudempaan moderniin tuotantoon. Tavallisesti keräilijät haalivat kokoelmaansa jotain tiettyä korusarjaa, jota toivovat esimerkiksi lahjaksi.
Lähde: Kalevala Koru, Kalevala Korun tuotepäällikkö Mari Kotka