Lähestyvä Nato-päätös kiinnostaa maailmalla: CNN nosti Suomen etusivulle

2:50imgCNN:n toimittaja vieraili Arrow 22 -sotaharjoituksessa – isossa roolissa myös Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys.
Julkaistu 10.05.2022 22:28
Toimittajan kuva

Pyry-Jukka Peltomäki

pyry-jukka.peltomaki@mtv.fi

Uutiskanava CNN käsittelee verkkosivuillaan Suomen mahdollista Nato-jäsenyyttä. Analyysissään toimittaja Luke McGee arvioi, että Suomen Nato-jäsenyys olisi ”katastrofaalinen takaisku” Venäjän Ukrainan hyökkäystä johtavalle presidentti Vladimir Putinille.

Uutisessa käydään läpi Suomen viimeaikaisia käänteitä kohti sotilasliiton jäsenyyttä.

Luke McGeen mukaan Vladimir Putinin hyökkäysoperaatio Ukrainaan on kostautunut monin tavoin. Merkittävimpänä mahdollisena takaiskuna McGee näkee kuitenkin sen, jos Suomi päättää liittyä sotilasliitto Natoon.

Analyysissä kerrataan tiheään kotimaan medioissammekin toistetun Nato-prosessin vaiheet, jonka mukaan Suomen virallisten päätösten ja käsittelyiden jälkeen kutsumisprosessi toteutettaisiin Natossa pikaisella aikataululla.

Niin ikään kirjoituksessa huomioidaan suomalaisten Nato-kantojen muutos, jonka mukaan ainakin 60 prosenttia suomalaisista kannattaa sotilasliiton jäsenyyttä. 

– Jos asia etenee odotetusti, niin tämä alle kuuden miljoonan kansalaisen maa piirtää uudelleen Euroopan turvallisuuskartan aiemmin uskomattomalta tuntuneella tavalla ja sillä voi olla valtavia seurauksia Venäjälle, jutussa todetaan.

Raja Nato-maiden kanssa venähtäisi

Uutisessa huomioidaan Suomen pitkä maaraja Venäjän kanssa. Ennestään Venäjällä on yhteistä rajaa nykyisten Nato-maiden kanssa noin 755 mailia, eli noin 1 215 kilometriä. 

Suomen ja Venäjän valtakunnanrajan virallinen pituus on 1 343,6 kilometriä, joten Suomen liittyminen tarkoittaisi Venäjälle yhteensä jo lähes 2 560 kilometriä yhteistä rajaviivaa Naton jäsenmaiden kanssa.

Lue myös: Itä-Suomeen matkustanut CNN-toimittaja ihmettelee paikan päällä "haurasta" Suomen ja Venäjän välistä rajaa: "Muutama puupylväs ja rautalankaa"

Tilannetta kutsutaan analyysissö siunaukseksi Naton näkökulmasta.

Kirjoituksessa todetaan, että Suomen kyvykkäät puolustusvoimat ovat vakavasti otettava voima ja maan vuosien sotilaallinen yhteistyö Lännen kanssa, sekä vuosikymmenten kokemus Yhdysvalloista ostetuista aseteollisuuden tuotteista, takaavat saumattoman osallistumisen tuleviin mahdollisiin Nato-operaatioihin.

"Selviytymisideologia"

CNN:n mukaan monien mielestä Suomi ei ole tähän saakka lähtenyt Natoon yksinkertaisista pragmaattisista eli käytännönläheisistä syistä.

Jutussa siteerataan muun muassa entistä pääministeriämme Alexander Stubbia.

– Suomen turvallisuus on aina perustunut kahteen, maantieteelliseen ja historialliseen, kokonaisuuteen, Stubb kommentoi CNN:lle.

– Ideaalimaailmassa tekisimme Venäjän kanssa yhteistyötä, sillä emme voi paeta sitä tosiasiaa, että he ovat naapureitamme. Mutta historiaa vasten tiedämme, että suurin realistinen uhka kansallista turvallisuuttamme kohtaan on Venäjä.

– Ajan kuluessa se realiteetti, että Venäjä voisi halutessaan aiheuttaa kaaoksen alueellamme on kasvanut. Sen takia Natoon liittyminen on pragmaattinen vaihtoehto, Stubb sanoo CNN:n mukaan.

Jutussa pääsee ääneen myös ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak, jonka mukaan Venäjän hyökkäystä läntiseen valtioon on aina pidetty hulluna ajatuksena.

– Suomen oletusarvoinen ideologia on aina perustunut selviytymiseen. Viimeisten sadan vuoden aikana meistä on kasvanut vahva, itsenäinen ja korkean elintason valtio.

– Olemme joutuneet luopumaan alueistamme rauhan takia. Sen takia on elintärkeää, että elintapamme säilyy, joko pragmaattisen diplomatian tai kovemman asenteen osoittamisella suurimmalle uhallemme, Salonius-Pasternak kommentoi.

Isku Putinille

Kirjoituksessa todetaan, että Suomen Nato-jäsenyys olisi todellinen isku Putinin näkökulmasta.

Edellä mainitun maarajan venähtämisen lisäksi myös symboliset vaikutukset olisivat merkittävät. 

Suomen jäsenyys yhdistäisi entisestään Putinin vastaista liittoumaa, joka on nivoutunut yhteen Ukrainan sotilasoperaation aikana.

– Aiemmin neutraalit maat antavat nyt aseellista ja taloudellista tukea Ukrainalle ja Putin on puolestaan kansainvälinen hylkiö, jonka liittolaiset vähenevät päivä päivältä, McGee kirjoittaa.

Lue myös: Nämä tekijät muodostaisivat Suomesta ja Ruotsissa Natossa kovan kaksikon – yksi ominaisuus tekee Suomesta esimerkin muille maille ja etenkin Ruotsille

Tuoreimmat aiheesta

Nato