Länsimaiden tulisi tukea paremmin diktatuureista toipuvien valtioiden kehitystä, jotta nuorten radikalisoitumien saataisiin estettyä, sanoo Rami Adham.
Syntyvyys on viime vuosikymmeninä ollut suurta, joissain maissa jopa yli puolet väestöstä on alle 30-vuotiaita. Suomensyyrialainen Syyriaan avustuspaketteja vievä Rami Adham sanoo, että kasvava nuorten määrä tuo mukanaan myös ongelmia.
Viime vuosina nuorille on tullut mahdollisuus nähdä muun maailman menoa esimerkiksi sosiaalisen median ja internetin kautta.
– Herää kysymyksiä siitä, miksi minä en voi elää samalla tavalla, miksi en voi äänestää tai olla ehdokkaana vaaleissa, miksi minä korkeasti koulutettuna en voi tehdä sitä työtä, johon olen opiskellut, miksi olen alipalkattu, Adham listaa.
– Hallitukset, jotka ovat johtaneet maita tietyllä tavalla jo vuosikymmenien ajan, eivät tiedä yhtäkkiä enää mitään siitä, mitä nuoret haluavat, mistä he haaveilevat. Tietoa eikä nuoria voidakaan enää kontrolloida.
Työttömyysaste on Adhamin mukaan monessa arabimaassa korkea. Ihmiset kestävät jonkin aikaa epävakautta, mutta sitten tilanne räjähtää. Se nähtiin arabikevään aikana, Adham sanoo.
Ratkaisujen etsiminen ajaa radikalisoitumaan
Pitkään diktatuurien alla eläneet yhteiskunnat vaativat aikaa kehittymiseen, ja se tapahtuu asteittain. Adhamin mukaan ulkopuolisten tulisi olla kärsivällisiä ja tukea kehittyvien yhteiskuntien nuorten aikomuksia.
– Kansainvälinen maailma ei kuitenkaan ole kunnioittanut näiden maiden nuorten tahtoa, vaan nopeasti ollaan asetettu sinne omia miehiä. Moni kokee, että jos koko arabimaailma yhdistyisi ja alkaisi tehdä omia päätöksiä, se olisi monelle iso uhka.
Monessa arabimaassa kansalle on annettu vaihtoehdoiksi ulkopuolelta asetettu diktaattori tai siviilisota. Lähi-itään onkin parhaillaan muodotummassa Adhamin sanojen mukaan ihmisydinase, jolla voi olla arvaamattoman isoja seurauksia.
– Niin kauan, kuin länsimaissa hyväksytään epäoikeudenmukaisuus, mitä on tapahtumassa Egyptissä, Libyassa, Syyriassa ja Jemenissä, siitä ei tule hyvä kenellekään.
– Ihmiset radikalisoituvat ja liittyvät ryhmiin, jotka tarjoavat jonkinlaisen ratkaisun, vaikka se olisikin valeratkaisu.
Jihadistijärjestö Isis käyttää juuri näitä niin sanotun valeratkaisun keinoja houkutellakseen nuoria riveihinsä.
– ”Katsokaa, täällä on oikeudenmukaisuus, länsimaat on paholainen, länsimaat pommittavat muslimeja ja tukevat diktaattoreita”. Nuoret muslimit kuuntelevat tätä, vakuuttuvat ja tekevät omia päätöksiä. Isis rekrytoi juuri näitä turhautuneita nuoria, Adham sanoo.
Epäonnistuneet rekrytoinnit ja mediahuomio
Epäoikeudenmukaisuutta kokeneet nuoret, joille ei olla annettu mahdollisuutta näyttää kykyjään, alkavat uskoa, ettei heidän tulevaisuutensa näytä miltään. Nuorilla saattaa olla jo rikoshistoria ja äärijärjestöön liittyminen voi näyttäytyä ulospääsynä hankalasta elämäntilanteesta – nuori voi merkitä taas jotakin ja taistella jonkin asian puolesta.
– Tämä on totta kai väärin, Adham sanoo.
Jotta Isisin kaltaisia äärijärjestöjä voitaisiin estää rekrytoimasta lisää nuoria, täytyisi länsimaiden hyväksyä kriisimaiden kansojen omat ratkaisut, Adham sanoo.
– Länsimaat ovat katsoneet sivusta Syyrian tapahtumia ja tappamista pitkään, eikä kukaan ole tehnyt yhtään mitään. Tällöin moni nuori kokee, että täytyy lähteä taistelemaan. Ja kenen joukkoihin? No sen, joka väittää isoilla sloganeilla taistelevansa kansan puolella.
Viime aikoina Isisin rekrytoinnit eivät kuitenkaan ole Adhamin sanojen mukaan onnistuneet, sillä järjestön tavat ovat jo monen muslimin tiedossa.
Äärijärjestöllä on kuitenkin mediapeli hallussaan.
– Julkisuuteen ei pääse hyvillä teoilla. Pitää tehdä hirmutekoja – se tapa, miten he tappavat ihmisiä laittamalla häkkiin ja polttamalla tai hukuttamalla kuulostavaa uskomattomalta. Ne ovat keinoja herättää median huomio ja saada julkisuutta.
Huonosti sujuneiden rekrytointien vuoksi Isis tarvitsee lisää medianäkyvyyttä ja viime viikolla tehdyt terrori-iskut Pariisiin saivat mediamylläkän taas käyntiin.