Lähihoitajasta kansanedustajaksi nousseelta Aino-Kaisa Pekoselta kipinöivä avautuminen – "Kaikki tuki työtaistelulle"

Vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen tuomitsee jyrkin sanankääntein väitteet, joiden mukaan hoitajat vaarantaisivat työtaistelutoimillaan potilasturvallisuuden.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ja sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy aloittivat tiistaiaamuna kunta-alaa koskevan ylityö- ja vuoronvaihtokiellon. Työtaistelutoimi liittyy meneillään oleviin työehtosopimusneuvotteluihin. 

Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri kertoi jo työtaistelun alettua, että toimilla on vakavia vaikutuksia.

– Hoitajia syytetään vastuuttomiksi ja ahneiksi, kun ovat menneet ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon. Ei. Hoitajat eivät ole ahneita. Eivätkä hoitajat vaaranna kenenkään potilasturvallisuutta.

– Ne vaarantavat, jotka resurssoivat hoitoalan liian niukaksi ja määräävät sijaiskieltoja alalle. Hoitajat ovat palkkansa ansainneet, Pekonen sivaltaa Facebookissa.

Neuvottelujen keskeinen kiista liittyy kiky-sopimuksen lomarahaleikkauksiin. Hoitajien liitot haluavat työnantajalta hyvitystä epäreiluksi koetusta leikkauksesta. 

Pohjalla omat kokemukset

Kansanedustaja kertoo päivityksessään omia kokemuksiaan hoitajan työstä sekä hoitohenkilökunnan kokemasta työtaakasta. Pekonen on koulutukseltaan lähihoitaja.

– Joulun välipäivinä 2011 olin vasta valittu kansanedustaja. Vuodeosastolta soitettiin. Yksi oli sairastunut, eikä sijaista saatu. ”Me ollaan soitettu nyt 13 puhelua eikä kukaan pääse. Ollaan ihan epätoivoisia ja päätettiin jo soittaa eduskuntaan. Ja sit muistettiin sut. Pääsetkö?”

– Pääsin ja menin. Tein kolmen päivän sijaisuuden ja sain paskaa niskaani. En potilailta, enkä työkavereilta, vaan muilta ihmisiltä. ”Sinä ahne! Eikö mikään riitä! Kansanedustaja joka vie pienipalkkaisen hoitajan työt.”

Kansanedustajan mukaan tapauksesta käytiin värikäs keskustelu keskustelupalstalla, eikä häntä ole sen jälkeen pyydetty sijaiseksi.

"Kenen puoliso hakee lapset"

Pekonen kertoo myös tehneensä aika-ajoin 14 tunnin vuoroja vuodeosastolla kollegojen sairastumisien vuoksi. Hän kuvailee vuoroja ”pirun pitkiksi”, mutta hyvässä työporukassa mahdollisiksi.

– Hei kuka voi jäädä aamuvuorosta suoraan iltaan? Yksi on sairastunut ja jonkun pitää jäädä. Ja jos ei ole vapaaehtoisia, niin minä määrään”, sanoo pomo. Siinä sitten arvotaan, kenen puoliso voi hakea lapset päivähoidosta, kuka jättää jumpan väliin, Pekonen kuvailee kokemuksiaan.

Aino-Kaisa Pekonen muistuttaa, että hoitotyö on kutsumusammatti, mutta kutsumus itsessään ei elätä eikä auta aina jaksamaan työssä. 

– Kaikki tuki työtaistelulle parempien työolojen, jaksamisen ja riittävän palkan puolesta!

Lue myös:

    Uusimmat