Valelääkärinä toimineen Esa Laihon kanssa työskennelleet lähi- ja sairaanhoitajat muistavat poliisikuulustelujen perusteella tämän kiireisenä miehenä, jolla tuntui aina olevan monta rautaa tulessa.
Eräs hänen kanssaan työskennellyt sairaanhoitaja kuvailee Esa Laihon olleen aina kiireisen oloinen ja hermostunut. Hänen mukaansa toiset lääkärit olivat myös tätä tarkempia.
– Muun muassa ehkä kaksi tai kolme kertaa Esa Laiho kirjasi potilaskirjauksia aivan väärille potilaille. Me hoitajat kuitenkin huomasimme tämän ja asia saatettiin Esa Laihon tietoon, jolloin hän korjasi kirjaukset.
Toinen sairaanhoitaja kuvailee Laihon persoonaa hyvin erikoiseksi.
– Sellainen ADHD-tyyppinen. Muistan kysyneeni muilta hoitajilta heti kun aloitin työt, että onko tämä Laiho tosiaan meidän lääkäri. En tietenkään yhtään epäillyt hänen olevan lääkäri varsinkin kun hän kyllä työnsä hoiti kun paikalle tuli, hän kertoo.
Kiire osa julkisivua?
Eräs Laihon kanssa työskennellyt lähihoitaja epäillee kiireen olleen vain osa Laihon julkisivua.
– Nyt jälkikäteen katsottuna kun tämä valelääkäri-asia on tullut esille, niin minulle ja muillekin hoitajille on tullut tunne, että oliko Laihon levoton tapa tehdä töitä vain hänen tapansa peittää epävarmuuttaan. Hän ei oikein keskittynyt kunnolla yksittäiseen asiaan, hän kertoo poliisin kuulustelupöytäkirjan mukaan.
Laihon tapaukset eräässä hoitokodissa läpikäynyt lääkäri taas kertoo kiinnittäneensä huomiota Laihon omintakeisiin kirjauksiin, jotka eivät aina olleet lääkäriterminologian mukaisia.
Kun tämä kerrankin määritteli saattovaiheessa olevalle potilaalle morfiiniannosta, hän määritteli lääkärin muistikuvan mukaan kerta-annoksen, muttei kuinka tiheästi lääkettä voi antaa.
– Laiho käytti muun muassa termiä ”vain taivas on rajana” tai jotain sinne päin, lääkäri kertoo.
Kyseli hoitajilta neuvoja lääkkeiden annosteluun
Eräs Laihon kanssa työskennellyt lähihoitaja kertoi, että Laiholla oli tapana kysellä paljon siitä, miten potilaita oli aikaisemmin hoidettu.
– Laiho kyseli muun muassa minulta ja muiltakin hoitajilta antibioottien annostukseen liittyviä asioita, hän kertoo. Joskus Laiho jopa kyseli joltain hoitajalta, mitä antibioottia olette kussakin tapauksessa antanut, hän kertoo.
Laiholla oli lähihoitajan mukaan myös tapana kopioida hoitajien tekemiä potilaskirjauksia suoraan omiin potilasmerkintöihinsä. Tämä ei ole laitonta, mutta hyvin epätavallista.
Myös poliisin toisen tapauksen yhteydessä haastattelema sairaanhoitaja vahvistaa asian ja kertoo Laihon tavan olleen yleinen puheenaihe osastolla.
Lääkemääräykset epäselviä
Myös sairaanhoitajat olivat huomanneet määräyksissä puutteita.
Valvira sai eräältä Laihon kanssa Riistavuoren vanhustenkeskuksessa työskennelleeltä sairaanhoitajalta ilmoituksen, jossa tämä kertoi hoitajilta tulleen viestejä Laihon epäselvistä lääke- ja hoitomääräyksistä.
Lääkkeistä saattoi puuttua lääkemuoto tai vahvuus, eivätkä hoitajat välttämättä uskaltaneet laittaa esimerkiksi tulehduskipulääkettä täytäntöön määrätyllä suuruudella sellaisenaan.
Hoitajat huomasivat sairaanhoitajan mukaan myös päällekkäistä lääkitystä, jossa esimerkiksi uusi särkylääke aloitettiin lopettamatta entistä. Lääkärille jouduttiin tämän takia soittamaan ja pyytämään varmistus määräyksestä.
Eräässä Laiholle esitetyssä pahoinpitelysyytteessä onkin kyse juuri perumattomasta särkylääkemääräyksestä, joka aiheutti potilaalle vaarallisen yliannostuksen parasetamolia.
Riistavuoren vanhustenkeskuksen johtaja kuitenkin kertoo, ettei tieto lääkemääräysten ongelmista kuitenkaan ollut tullut hänen tietoonsa, eikä sairaanhoitaja ollut ilmoittanut näitä kirjallisesti. Hän kertoo käyneensä useita keskusteluja hoitotyön esimiesten kanssa, eikä ollut kuullut heiltä aiheesta mitään poikkeavaa.