Järkyttävä tapaus paljastui: Hoitaja varasti vakavasti sairaan lapsen morfiinin ja vaihtoi sen veteen – lapsi hengenvaarassa

Morfiinivarkaus
Kuvituskuvaa.
Julkaistu 22.12.2016 06:05
Toimittajan kuva

Outi Airola

Kokkolalainen perheenisä Pasi* huomasi vuosi sitten, että hänen vakavasti sairaan lapsensa tila huononi ja lapsi kärsi kouristuksenomaisesta kivusta. Alle kouluikäistä lasta oli lääkitty jo vuosia morfiinilla kipujen vuoksi, nyt ei tiedetty mistä oli kysymys.

Vanhemmat ryhtyivät seuraamaan lapsen lääkitystä tarkemmin ja huomasivat, että lapsen lääkedosetissa osa lääkkeistä oli vaihtunut toisenlaisiin.

– Ne olivat melko samanlaisia, mutta kuitenkin eron huomasi. Tästä epäilyksemme heräsivät ensimmäisenä, kertoo Pasi.

Lasta hoiti päivisin sairaanhoitaja, jonka työrupeama perheessä oli kestänyt kolmisen kuukautta. Hän myös antoi lääkkeet lapselle, morfiini mukaan lukien.

– Ilmoitimme epäilyistä ensin hoitajan esimiehelle ja sitten poliisille. Kävi ilmi, että hoitaja oli varastanut morfiinin omaan käyttöönsä ja vaihtanut sen veteen, kertoo isä.

Tilanne oli jo muodostunut lapselle hengenvaaralliseksi, sillä kipujen ja kouristusten arvioitiin johtuvan jostakin muusta.

– Kaikki luulivat että sairaus oli edennyt, ja lääkkeitä vain lisättiin ja muutettiin, muun muassa epilepsialääkitystä nostettiin. Voi sanoa, että lapsemme oli hengenvaarassa tämän hoitajan toiminnan vuoksi, sanoo isä.

Lapsi ei osannut ilmaista itseään sanoin, joten kukaan ei aluksi ymmärtänyt mistä oli kyse. Kyse oli myös kovista vieroitusoireista, jotka johtuivat pitkään kestäneestä morfiinin käytöstä.

– Pidämme järkyttävänä sitä, että joku voi tehdä näin puolustuskyvyttömälle lapselle, sanoo isä.

Töihin seuraavaan paikkaan

Kun tilanne oli selvinnyt vanhemmille, he halusivat tehdä minkä voivat vastaavien tapahtumien estämiseksi, Tuntui kuitenkin, että hoitaja sai jatkaa työtänsä toisaalla eikä kukaan puuttunut asiaan.

– Olin yhteydessä Valviraan useasti, jotta hänet saataisiin kiireellisesti työtehtävistä pois. Silti hän pääsi töihin vielä toiseen paikkaan meidän jälkeemme, kertoo isä.

Isä ihmettelee sitä, miten lääkevarkaudesta kiinni jäänyt ammattilainen voi ylipäätään toimia kentällä vuosikausia. MTV:n tietojen mukaan sairaanhoitaja jäi ensimmäisen kerran kiinni lääkevarkaudesta Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa jo vuonna 2010 – viisi vuotta aiemmin. Lisäksi hän ennätti kahteen paikkaan töihin vielä sen jälkeen, kun hän oli jäänyt kiinni ensimmäistä kertaa.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalasta ei haluta kertoa edellisestä lääkevarkaudesta tai kommentoida sen hoitamista tarkemmin.

– Emme kommentoi yksittäistapauksia, sanoo sairaalan johtava ylihoitaja Pirkko-Liisa Hautala-Jylhä.

Työlupa meni toistaiseksi

Valvirassa lääkevarkaudet tutkitaan tarkoin, ennen kuin henkilöltä viedään oikeus harjoittaa ammattiaan. Valviran lakimies Henna Viiala-Keskinen kertoo, että kyseisen henkilön kohdalla päätös tuli puolen vuoden kuluttua.

– Valvira on poistanut 23.5.2016 hänen oikeutensa harjoittaa sairaanhoitajan ja kätilön ammattia. Päätös on voimassa toistaiseksi, kertoo Viiala-Keskinen.

”Toistaiseksi” ei tarkoita samaa kuin ikuisesti.

– Henkilö voi hakea oikeuksiaan takaisin, kun ne syyt ovat poistuneet, jotka ovat johtaneet ammattioikeuden poistumiseen, selvittää Viiala-Keskinen lain kirjainta.

Hän muistuttaa, että Valvira ei ole tuomioistuin – se valvoo lääkevarkauksia vain potilasturvallisuuden näkökulmasta.

– Ja potilasturvallisuus on nyt turvattu, kun hän ei voi toimia ammatissaan, sanoo Viiala-Keskinen.

Mielenkiintoista on se, että saman henkilön edellistä lääkevarkautta ei löydy Valviran tiedostoista.

– Meillä ei ole aiemmasta tapauksesta tietoa, mikä ei sinänsä ole ihme. Monesti lääkevarkaudet hoidetaan työpaikoilla työnjohdollisin keinoin, jos niihin ei liity potilasturvallisuusriskiä, kertoo Viiala-Keskinen.

Jos siis hoitaja varastaa esimerkiksi lääkevarastosta, hän ei suoranaisesti vie kenenkään korvamerkittyjä lääkkeitä? Eikö kyseessä silti ole potilasturvallisuusriski?

– Tietenkin, jos hän esimerkiksi työaikana käyttää lääkkeitä, sanoo Viiala-Keskinen.

Suomessa Valviralle ilmoitetaan vuosittain kymmeniä hoitohenkilöstön lääkevarkauksia, mutta suuri osa jää pimentoon. Lääkevarkaudesta ei siis ole pakko ilmoittaa Valviralle?

– Ei ole pakko ilmoittaa. Työnantaja voi selvittää asiaa ja ohjata esimerkiksi työterveyshuoltoon, jos käy ilmi että henkilö käyttää itse lääkkeet. Aika monesti työnantaja tekee myös poliisille ilmoituksen. Se johtaa sitten mahdollisesti esitutkintaan ja tuomioon, joka vaikuttaa tietenkin ammatissa toimimiseen, kertoo Viiala-Keskinen.

Tutkinta loppusuoralla

Morfiini-jutun tutkinta on ollut käynnissä jo vuoden verran. Tutkinnanjohtaja Kristiina Boholm Pohjanmaan poliisilaitokselta vahvistaa, että kyseinen asia on edelleen vireillä ja esitutkinnassa.

– Vielä on teknistä tutkintaa jäljellä, ennen kuin asia etenee syyttäjälle.

Kyseessä on paitsi lääkevarkaus, myös potilaan terveyden vaarantaminen ja kärsimyksen aiheuttaminen puolustuskyvyttömälle. Rikosnimike on vielä auki.

– Tämä on hyvin harvinainen tapaus, kuvailee Boholm.

Perheen isä haluaa varoittaa ihmisiä tapauksen johdosta ja muistuttaa, että lääkkeiden väärinkäyttöä ei huomaa päälle päin. Perheessä työskennellyt hoitaja oli nuorehko, siisti ja asiallisen oloinen ammattilainen.

– Hänestä ei olisi ikinä uskonut tätä, ihmettelee isä.

Perheessä asia on koettu raskaana. Huojennusta on tuonut tilanteen selviäminen ja se, että lapsen lääkitys on taas kohdallaan, mutta moni asia mietityttää.

– Eikö näistä lääkevarkauksista pitäisi ilmoittaa aina heti? Tässä nyt hoitaja sai toimia vuosikausia alalla, vaikka oli jäänyt kiinni varkaudesta, ihmettelee isä.

*Perheen isän nimi on jutussa muutettu.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa