EU-tuomioistuimelta toivotaan ennakkopäätöstä Suomen vuosilomalaista, sanovat STT:n haastattelemat työoikeuden lainoppineet. Vuosi sitten voimaan tullut laki sisältää työntekijän kuuden päivän omavastuun lomalla sairastuessaan.
Aiemmin omavastuuosuutta ei ollut, eli työntekijöillä oli mahdollisuus siirtää vuosilomaansa, jos se oli keskeytynyt sairauden tai tapaturman takia.
Lakimuutoksen omavastuuosuudesta on tullut ainakin kolme kantelua työtuomioistuimeen. Työtuomioistuin pohtii parhaillaan, haetaanko asiaan ennakkopäätöstä EU-tuomioistuimelta.
– Tässä jos missä toivoisi EU-tuomioistuimen käsittelevän asian, että kansallisestikin saataisi ymmärrys, mitä voi ja saa tehdä, työoikeuden professori Seppo Koskinen Turun yliopistosta sanoo.
Työntekijän lomasairastumisen omavastuuosuutta on hyppyytetty vuosilomalaissa kuluvalla vuosikymmenellä. Vielä vuonna 2013 työntekijöillä oli omavastuuaika loma-ajan työkyvyttömyystilanteessa, mutta se poistettiin samana vuonna EU:n työaikadirektiivin nojalla. Vuonna 2016 omavastuu palautettiin, jälleen samaisen direktiivin nojalla.
Lounais-Suomen aluehallintoviraston lakimies Vesa Ullakonoja haluaisi niin ikään saada EU:lta tulkinnan monitulkintaiseen asiaan.
– Pitäisin asian käsittelyä EU-tuomioistuimessa hyvänä, koska eihän ole kovin hyvä, että ensin tehtiin yhdenlainen laki ja vedottiin samoihin juttuihin, ja sitten tehtiin toisenlainen laki ja vedottiin taas samoihin juttuihin, Ullakonoja sanoo.
Palkansaajat toivovat korvauksia, EK ei hakisi uutta tulkintaa
Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n tietoihin on viime kesältä tullut muutama sata tapausta, joissa uusi laki on pistetty käytäntöön. Työntekijöiden lomalla sairastamisesta ei kuuden päivän ajalta ole maksettu sairauspäivärahaa eikä lomaa ole siirretty.
Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n alaisessa ammattiliitto Prossa tapauksia on ollut viime vuonna muutamia kymmeniä.
Palkansaajapuoli kerää tällä hetkellä tapauksia talteen mahdollisia myöhempiä hyvityksiä varten. Asiassa toivotaan edettävän nopealla aikataululla, sillä vuosilomasaatavat vanhenevat kahdessa vuodessa.
Elinkeinoelämän keskusliitto EK puolustaa nykylain kirjainta. EK:n mukaan EU:n työaikadirektiivi ei ota kantaa neljän viikon ylittäviin lomiin. Suomessa käytännössä kaikilla yli vuoden täysiaikaisessa työsuhteessa olleilla työntekijöillä vuosilomaa kertyy yli neljä viikkoa, tavallisesti viisi viikkoa.
– Vain neljä viikkoa vuosilomasta on siirtosuojan piirissä. Neljän viikon ylittävää lomaa ei ole oikeutta siirtää sairauden vuoksi, työlainsäädännön asiantuntija Mika Kärkkäinen EK:sta sanoo.
EK katsoo, että EU:n kanta on niin selvä, ettei asiaa tarvitse viedä Luxemburgiin päätettäväksi.
Omavastuun arveltiin säästävän työnantajalta 150 miljoonaa euroa. Kärkkäisen mukaan asiasta ei ole vielä saatavissa mitattua tietoa, mutta hän arvelee säästöjen olleen merkittävät.