Laitaoikeisto otti murskavoiton Ranskassa

Ranskan laitaoikeistolaisen Kansallinen liittouman murskavoitto eurovaaleissa on johtamassa uusiin vaaleihin. Puolue oli ovensuukyselyn mukaan ottamassa liki 32 prosenttia äänistä, kasvattaen kannatustaan liki yhdeksällä prosenttiyksiköllä.

Puolueen puheenjohtaja ja kärkiehdokas Jordan Bardella vaati heti alustavien tulosten tultua julki presidentti Emmanuel Macronia hajottamaan kansalliskokouksen eli parlamentin alahuoneen ja järjestämään uudet vaalit. Macron ilmoittikin tv-puheessaan, että uudet vaalit järjestetään 30. kesäkuuta ja 7. heinäkuuta.

–  Tämä tulos ei ole hyvä niille puolueille, jotka puolustavat Eurooppaa, Macron sanoi puheessaan.

Kansallinen liittouman laskettiin ottavan parlamentissa ainakin 30 paikkaa Ranskan 81 paikan kiintiöstä. Tulos saattaa nostaa sen tasoihin Saksan kristillisdemokraattien eli CDU-CSU:n kanssa, joka on aiemmin ollut parlamentin selvästi suurin yksittäinen puolue.

Macronin tukipuolue Renaissance oli ensiarvioiden mukaan saamassa alle 16 prosenttia äänistä ja 14–16 paikkaa. Kolmantena oli kannatustaan kasvattanut sosialistipuolue vajaalla 14 prosentilla ja 13–14 paikalla. Vihreille tulos oli raju tappio, sillä puolue oli menettämässä reilut yli puolet kannatuksestaan.

Keskustaliberaali Renaissance on menettämässä edellisiin eurovaaleihin verrattuna yli seitsemän prosenttiyksikköä kannatuksestaan.

Äänestysvilkkaus Ranskassa nousi korkeammaksi kuin edellisissä vaaleissa. Liki 53 prosenttia äänesti.

Lue myös:

    Uusimmat