"Laitonta tai ei, kokko palaa!" – Kouvolassa leimahti "poikkeusluvalla" sytytetty juhannuskokko ja sen seurauksena ilmiriita

0:24img
Katso video: Tältä Kouvolassa sytytetty kokko näytti!
Julkaistu 23.06.2019 15:14
Toimittajan kuva
Juho Lauri

juho.lauri@mtv.fi

Kouvolassa ollaan pöyristyneitä pelastuslaitoksen myöntämästä "erityisluvasta" juhannuskokon polttamiseen.

Sisäministeriö asetti juhannusaattona avotulen sytyttämiskiellon kaikkialle Suomeen paitsi Lappiin ja Kainuuseen.

Ilmatieteenlaitoksen osoittamille ruohikko- ja metsäpalovaara-alueilla kokkoa ei ole saanut juhannuksen aikana sytyttää mihinkään. Sisäministeriö tarkensi myös myöhemmin kuluneella viikolla, että kokon sytyttäminen ei ole sallittua edes erityisluvalla.

MTV Uutisiin otti kuitenkin yhteyttä kymenlaaksolaismies, joka kertoi Kouvolan Käyrälammella ihmisten uhmanneen kokon sytyttämissääntöä juhannusaattona.

Lue myös: Panu Rajala viis veisasi kielloista ja sytytti juhannuskokon palamaan – avautuu poliisin ja palokunnan saapumisesta: "Vain musta perusteellisesti ruiskutettu palopaikka katsoi syyttävästi silmiini"

Kokon sytyttämiseen "poikkeuslupa"

Vesistöön pystytetty kokko oli osa Tykkimäen Saunan juhannustapahtumaa, joka sijaitsee Käyrälammen vieressä.

Kokko oli paikan päällä sytytetty vesistöön "poikkeusluvalla", jonka pelastuslaitos oli Tykkimäen Saunalle myöntänyt.

– Meidän yritys on hakenut lupaa, ja olemme saaneet luvan kokon sytyttämiseen kirjallisesti pelastuslaitokselta, kertoo Tykkimäen Saunan toiminnanjohtaja Viljami Taimisto.

"Puhelimessa sanottiin, että heidän tiedossa ei ole mitään poikkeuslupia, eikä pelastuslaitos ole tässä tapauksessa edes mikään lupaviranomainen."

kokko

Kokko loimusi Käyrälammen järvessä "poikkeusluvalla".

Paikallinen mies soitti huolestuneena hätäkeskukseen

Tilanteesta huolestunut ja asiasta MTV Uutisille kertova mies oli soittanut hätäkeskukseen ja raportoinut tilanteesta puhelimesssa päivystäneelle työntekijälle.

– Puhelimessa sanottiin, että heidän tiedossa ei ole mitään poikkeuslupia, eikä pelastuslaitos ole tässä tapauksessa edes mikään lupaviranomainen.

– Sanoivat, että jos tietoon tulee ilmoitus juhannuskokosta metsäpalovaroituksen aikana, paikalle tulee paloauto ja se on poliisiasia. Käytti nimenomaan sanaa poliisiasia, mies kertoo MTV Uutisille.

Ilmoituksesta huolimatta sytytyspaikalle ei kuitenkaan tullut illan aikana yhtään hälytysajoneuvoa puuttumaan asiaan.

– Ainakaan tilannehuoneen mukaan tällaista tilannetta ei olisi ikinä kirjattu, hän kertoo.

kokkoa

Kokko sai kaupunkilaiset ilmiriitaan

MTV Uutisten haastattelema mies ei ymmärrä, miten tällainen järjestely on ollut ylipäätään mahdollista kiellon aikana.

– Onhan tästä oltu pöyristyneitä, että rikotaanko nyt lakia. On hyvä, että mitään ei sattunut mutta jos olisikin, kuka siitä olisi ollut vastuussa? Se on iso kysymys, mies kertoo. 

Positiivisten ihmisten Kouvola -ryhmä täyttyi kuvista, joissa julistettiin kokko sytytetyksi – oli se sitten laitonta ei.

Miehen mukaan tapahtuma on puhuttanut sosiaalisen median ryhmissä ja se on kerännyt mielipiteitä niin puolesta kuin vastaankin.

– Facebookissa on käyty hyvinkin kiivasta keskustelua tästä kaikesta. On oltu todella pyöristyneitä, mutta monet ovat olleet myös tyytyväisiä, kun kokko on kuitenkin poltettu.

Muun muassa Positiivisten ihmisten Kouvola -ryhmä täyttyi kuvista, joissa julistettiin kokko sytytetyksi – oli se sitten laitonta ei.

– Laitonta tai ei, kokko palaa, kirjoitti eräs.

kokko (1)

"Laitonta tai ei, kokko palaa!" – Kokko herätti kovaa keskustelua myös Facebookissa. Tässä kuvakaappaus yhden keskustelijan kommentista.

Kommentit ja kuvat on sittemmin poistettu ryhmästä.

Palopäällikkö: "Mitään poikkeuslupaa ei olisi pitänyt myöntää"

Käyrälammen tapaus oli myös Kymenlaakson pelastuslaitoksen teknisen palopäällikön Jukka Ruuskasen tiedossa.

"Sinne on silloin annettu jonkinlainen lupa polttaa siellä järven keskellä se kokko".

– Sen tiedän, että meidän mestari on käynyt paikan päällä toteamassa kokon sytyttämisen. Silloin on annettu jonkinlainen lupa polttaa kokko siellä järven keskellä, Ruuskanen kertoo.

Ruuskasen mukaan Käyrälammella kyseessä oli eräänlainen erityistilanne, kun kokko oli maan sijaan veden päällä.

– Onhan se siinä mielessä vähän erilainen tilanne, että vaara ei ole niin suuri. Jos on ankkureita, ei se mihinkään lähde.

Ruuskanen ei kuitenkaan osannut antaa toistaiseksi suoraa vastausta sille, miksi erityislupa on myönnetty ja kuka se on antanut. Hän kuitenkin myöntää, että tapauksessa on tehty virhe.

– Sen verran on tehty väärin, että mitään poikkeuslupaa ei olisi pitänyt myöntää, Ruuskanen toteaa.

Tuoreimmat aiheesta

Juhannus