Samaa sukupuolta olevien parien vihkiminen on kysymys, johon kirkon on ennen pitkää otettava kantaa ja joka sen on ratkaistava tavalla tai toisella, kertoo kirkolliskokouksen tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtaja Katri Korolainen.
Korolainen on itse ehdottanut, että papeille annettaisiin kymmenen vuotta siirtymäaikaa, jona pappi saa omantunnon mukaisesti päättää, suostuuko vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja vai ei.
– Suomen laki on muuttunut 13 kuukautta sitten ja nyt olemme pattitilanteessa, missä samaan aikaan kirkossa vihitään ja rangaistaan vihkijöitä, Korolainen sanoo.
Korolainen kertoo, että samaa sukupuolta olevia pareja vihkineistä papeista on tehty valituksia tuomiokapituliin, jossa pappeja on rangaistu toimintatavasta. Koska rangaistuksista on valitettu hallinto-oikeuteen, kirkkoa voimakkaasti jakava kysymys päätyy ennen pitkää maallisen oikeuden ratkaistavaksi.
– Siksi asia on otettava kirkossa käsittelyyn. Uskon hallinto-oikeuden ajattelevan, että pappi saa toimia Suomen lain mukaisesti enkä usko, että siinä kohtaa on neuvotteluvaraa omatunnonvapauskysymyksiin eikä asia ole enää meidän käsissämme, Korolainen pohtii.
Puun ja kuoren välissä
Korolaisen mukaan avioliittolakikysymystä tullaan todennäköisesti käsittelemään jo seuraavan kerran, kun kirkolliskokous kokoontuu, eli reilun kuukauden päästä. Vetämässä on useita aloitteita, jotka liittyvät kirkon kantaan uudistuneesta avioliittolaista.
Korolainen on saanut ehdotuksestaan paljon palautetta, positiivista ja negatiivista. Hän kertoo, että ehdotusta on myös kritisoitu paljon niiden toimesta, jotka kannattavat samaa sukupuolta olevien vihkimistä.
– Tuntuu kuin olisin ollut puun ja kuoren välissä, omat haukkuvat ja vieraat haukkuvat, kun yrittää etsiä kompromissia. Minulle on sanottu, että olen nössö, koska ehdotan omatunnonvapautta. Konservatiivinen puoli on väittänyt minun olevan potkimassa papistoa pois tai kieltämässä Raamatun.
Korolainen edustaa itse liberaalia Tulkaa kaikki -liikettä, joka kannattaa kirkon kannan yhdenmukaistamista Suomen lain kanssa.
Naisten syrjintä on ammottava haava kirkossa
Korolaisen mukaan Suomessa yhtenä varteenotettavana vaihtoehtona pidetään Norjan mallia, jossa pappi saa toimia vihkimisasiassa omantunnon mukaisesti ja siten kieltäytyä vihkimästä samaa sukupuolta olevia pareja, mikäli se sotii omaa vakaumusta vastaan. Kirkolla on silti velvollisuus järjestää parille pappi, joka suostuu vihkimään parin.
Suorasta Norjan mallista poiketen Korolainen on ehdottanut kymmenen vuoden siirtymäaikaa, sillä hän ei toivo kirkon pysyvän ikuisesti jakautuneena avioliittolakikysymyksen osalta. Hän antaa esimerkin kirkon naispappeuskysymyksestä.
– Kirkon parissa on edelleen ihmisiä, jotka eivät suostu tekemään yhteistyötä virantoimituksessa naispappien kanssa. Naisten kohtaama syrjintä on ammottava haava kirkossa. En halua, että naispappeuden virheitä toistettaisiin tässä asiassa.