Arkkipiispa Kari Mäkinen sanoo, että evankelisluterilainen kirkko jatkaa varmasti keskustelua avioliittokäsityksestä.
Piispainkokous totesi selonteossa tällä viikolla, että kirkko ei muuta oppiaan avioliitosta miehen ja naisen välisenä liittona.
Asia on ajankohtainen, koska tasa-arvoinen avioliittolaki tulee voimaan maaliskuussa. Se ei velvoita uskonnollisia yhdyskuntia muuttamaan vihkimiskäytäntöjä.
Selonteossa todettiin, että lakimuutos ei tuo papille oikeutta vihkiä samaa sukupuolta olevia kirkolliseen avioliittoon. Tämä koskee myös siunaamista.
Mäkisen mukaan piispojen ulostulo avaa kirkon nykytilannetta. Kirkossa on niitä, jotka haluaisivat muuttaa nopeasti vihkimisen käytäntöjä ja niitä, jotka eivät missään nimessä halua muutosta.
– Nyt voidaan käydä keskustelua tätä vasten, sitä tukien tai haastaen, Mäkinen sanoo STT:lle.
Tasa-arvoisen avioliittolain on pelätty lisäävän kirkon kahtiajakoa. Osan papeista on uumoiltu vihkivän homopareja virallisesta kannasta huolimatta. Mäkinen ei arvioi linjasta poikkeavien seuraamuksia, koska se kuuluu tuomiokapitulille
– Minusta on selvää, että yhteisiä pelisääntöjä pitää noudattaa.
Muutos vaatii yksimielisyyttä
Tulevaisuuden kirkolla on periaatteessa kolme vaihtoehtoa: pitäytyä nykyisessä, muuttaa kantaa tai luopua vihkioikeudesta. Vihkikaavaa voi muuttaa vain kirkolliskokous.
– Kun kirkko tekee päätöksiä, on oltava varsin suuri yksimielisyys, Mäkinen muistuttaa.
Arkkipiispa itse olisi pitkällä tähtäimellä valmis muuttamaan vihkikaavaa, vaikka toteaakin, että se ei ole nyt mahdollista.
– Minusta pitkällä tähtäimellä ja kirkon yhteisillä päätöksillä olisi hyvä, että voitaisiin päätyä siihen lopputulokseen, että vihitään sekä samaa sukupuolta olevia että eri sukupuolta olevia pareja. Tällöin lopputulos olisi sama kuin Ruotsissa ja Norjassa, hän sanoo.
Keskustelu jatkunee marraskuussa kirkolliskokouksessa, jolle piispojen selonteko annetaan tiedoksi.
Selonteosta pieni eropiikki
Eroakirkosta.fi-sivuston mukaan kirkosta erosi keskiviikkona 240 ihmistä ja torstaina vajaa 200. Määrät ovat yli kaksinkertaisia edellisiin päiviin verrattuna.
Palvelun tiedottaja Heikki Orsila kertoo, että määrän kasvu näkyi piispainkokouksen jälkeen.
– Verkkopalvelun palautteiden sävy muuttui selvästi. Useimmissa palautteissa kerrottiin syyksi piispainkokous ja kirkon epätasa-arvoinen suhtautuminen samansukupuolisten avioliittoon, Orsila kertoo.
Arkkipiispa Mäkinen toteaa, että kyse on ihmisiä syvältä koskettavasta asiasta.
– Kun asia herättää keskustelua oikeudenmukaisuudesta, se herättää aina myöskin reaktioita, joka joillekin tarkoittaa kirkosta eroamista.
8:59