Vuosikymmenet kateissa olleen lakimies Ilpo Härmäläisen murhasta tuomittu mies on jättänyt valituksen elinkautistuomiostaan. Oikeudenkäynti jatkuu, jos Turun hovioikeus antaa asiassa jatkokäsittelyluvan.
Vuonna 1953 syntynyt Lasse Erik Lehto tuomittiin toukokuussa elinkautiseen vankeuteen liki 30 vuotta sitten tapahtuneesta murhasta.
Varsinais-Suomen käräjäoikeuden tuomion mukaan Lehto ampui lakimies Ilpo Härmäläisen purjeveneessään elokuussa 1994 ja upotti miehen ruumiin Turun Airistolla merenpohjaan ankkuria apuna käyttäen.
Henkirikoksen motiivina oli talousrikos, jonka Lehto oli aiemmin tehnyt. Tuomion mukaan hän pelkäsi, että Härmäläinen kertoisi poliisille hämäristä laskutusjärjestelyistä, jotka hän oli tehnyt pelastaakseen kaatuvan yrityksensä.
KRP ratkaisi tapauksen vuosikymmeniä myöhemmin
Härmäläinen oli kateissa liki 30 vuotta. Lakimiehen kohtaloa ei saatu 1990-luvulla käynnistetyssä poliisitutkinnassa selville, vaikka henkirikosta epäiltiinkin.
Juttu alkoi ratketa vasta viime vuonna, kun KRP.n rikostutkijat olivat ottaneet tapauksen uudelleen selviteltäväksi. Lähes 70-vuotias Lehto otettiin kiinni Härmäläisen murhasta epäiltynä viime elokuussa.
Poikkeuksellinen murhaoikeudenkäynti asiassa alkoi joulukuussa, ja kuin ihmeen kaupalla Härmäläisen ruumis vielä löytyi Turun Airistolta maaliskuussa oikeudenkäynnin ollessa loppusuoralla.
Poikkeuksellinen ja oikeudenkäynnin kannalta merkittävä löytö tehtiin, kun Merivoimien sukeltajat haravoivat merenpohjaa vainajan löytämiseksi. KRP oli jatkanut kadonneen etsintöjä sitkeästi oikeudenkäynnistä huolimatta.
Nyt tapaus saa vielä jatkoa Turun hovioikeudessa. Lehto on toimittanut valituksensa käräjäoikeuden murhatuomiosta tänään.
Lehto on kiistänyt henkirikoksen jyrkästi. Hän on aiemmin kiistänyt edes tavanneensa Härmäläistä tämän katoamisen aikaan.
Lehdon tuomio on historiallinen, sillä ketään ei ole Suomessa tuomittu henkirikoksesta yhtä pitkän ajan jälkeen.
Juttua korjattu 9.1.2022 kello 10.28: Aiemmin jutun lopussa mainittiin, että tapaus saa jatkoa hovioikeudessa, jos se myöntää tuomitulle valitusluvan. Valituslupaa ei kuitenkaan tässä tapauksessa tarvita, sillä tuomittu rangaistus on niin ankara. Asiaa tullaan puimaan hovioikeudessa myöhemmin.