Osaa yksityisistä kouluista uhkaa Opetusalan Ammattijärjestön OAJ:n, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n ja Ammattiliitto Jytyn lakko, kertoo OAJ tiedotteessaan.
Lakko koskisi esimerkiksi Helsingin suomalaista yhteiskoulua, Kalevan lukiota Tampereella.
Lakon piirissä olevat koulut sijaitsevat Etelä-Suomessa.
Lakkouhka ei liity aiemmin käynnissä olleisiin poliittisiin lakkoihin.
Taustalla on työnantajaosapuolta edustavan Sivistan kanssa käydyt työehtosopimusneuvottelut, jotka päättyivät tuloksettomina. Neuvotteluja jatkettiin tiiviisti vielä senkin jälkeen, kun voimassa ollut työehtosopimus päättyi viime kuun lopussa.
– Lakkovaroitus on kolmen ammattiliiton yhteinen päätös, jolla pyritään vauhdittamaan sopimusneuvotteluja, OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos sanoo.
Lakko kestäisi 23.–24. huhtikuuta.
Sivista paheksuu palkansaajajärjestöjen toimintaa.
– Olemme erittäin pettyneitä. Neuvotteluja käytiin aktiivisesti, ja niiden aikana olemme antaneet useita esityksiä, joissa on huomioitu monia työntekijäpuolelle tärkeitä vaatimuksia. Odotimme neuvottelukumppaneiltamme vastuullisuutta ja yhteistyökykyä, sanoo Sivistan työmarkkinajohtaja Hanne Salonen tiedotteessa.
Lakkoilmoituksen myötä Sivista on päättänyt katkaista OAJ:n, JHL:n ja Jytyn jäsenmaksujen työnantajaperinnän yksityisellä opetusalalla.
Kiista hallinto- ja tukipalvelutehtävien edustuksesta
Lisäksi Jyty on jättänyt kolmea ammattikorkeakoulua koskevan lakkovaroituksen, kertoo Jyty tiedotteessaan.
Lakko koskisi Haaga-Helia-, Metropolia- ja Karelia-ammattikorkeakouluja tiistaina 23. huhtikuuta.
Jyty vaatii, että sen jäseninä olevilla hallinto- ja tukipalvelutehtäviä tekevillä työntekijäryhmillä on oltava edustus ammattikorkeakoulujen työehtosopimusneuvotteluissa sekä paikallisessa edunvalvonnassa.
Tähän saakka ammattikorkeakoulujen työehdoista ja palkoista on sovittu yksityisen opetusalan työehtosopimuksessa, jonka sopijaosapuolina ovat työntekijäpuolella Jyty, JHL ja OAJ. Jytyn tiedotteen mukaan Sivista ilmoitti yksipuolisesti, että se neuvottelee ammattikorkeakouluja koskevasta työehtosopimuksesta vain OAJ:n ja YTN:n kanssa.
– Kolmasosa työntekijöistä jätettiin kylmästi ulos ammattikorkeakoulujen työehtosopimuksesta, mikä rikkoo räikeällä tavalla suomalaista sopimisen mallia. Tämä on vaarallinen kehityskulku koko yhteiskuntamme sopimusjärjestelmän kannalta, sanoo Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima tiedotteessa.