Tytöt, joiden äidit olivat syöneet paljon lakritsia raskauden aikana, saavuttivat murrosiän muita aiemmin.
Suuria määriä lakritsia raskauden aikana syövät saattavat asettaa lapsensa alttiiksi monenlaisille haittavaikutuksille, suomalaistutkimus vahvistaa. Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.
Tutkimuksessa 380 vuonna 1998 syntynyttä helsinkiläislasta seurattiin keskimäärin 13-vuotiaaksi saakka, kertoo Uutispalvelu Duodecim.
Lue myös: Osaammeko arvata ikäsi karkkimakusi perusteella? Tee testi!
Tulosten perusteella tytöt, joiden äidit olivat syöneet paljon lakritsia raskauden aikana, saavuttivat murrosiän muita aiemmin, minkä lisäksi heidän pituuskasvunsa ja painonkehityksensä olivat nopeampia. Tytöt olivat keskimäärin neljä senttimetriä pitempiä ja kahdeksan kiloa painavampia kuin ikätoverit, jotka eivät olleet altistuneet suurille lakritsimäärille raskauden aikana.
Runsas lakritsialtistus näkyi myös tyttöjen sekä poikien älykkyystestituloksissa sekä hieman heikompana menestyksenä muistia ja kielellisiä taitoja mittaavissa testeissä. Lisäksi tarkkaavaisuushäiriöt olivat heillä yleisempiä, tutkijat havaitsivat.
Lakritsin haittavaikutukset johtuvat sen sisältämästä glykyrritsiinista, joka muun muassa nostaa verenpainetta ja lisää keskenmenon vaaraa. Nyt julkaistut tulokset vahvistavat näyttöä haitoista, ja antavat tukea nykyisille suomalaissuosituksille, joiden mukaan lakritsin syömistä pitäisi välttää raskauden aikana.
Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.