Lämmityskulut putoavat kolmannekseen – Helsingissä otetaan käyttöön uudenlainen hybridilämpövoimala

Aurinkoenergiaa lähes 90 prosentin hyötysuhteella käyttävästä hybridilämpövoimalasta toivotaan Suomelle vientituotetta.

Helsingin Konalassa sijaitseva hybridivoimala koostuu vanhaan merikonttiin sijoitetusta laitteistosta ja katolle pystytetyistä aurinkopaneeleista ja -keräimistä.  

– Hyödynnämme kolmea eri lämpöpumpputeknologiaa, johon on kiinteästi kytkettynä Pohjoismaiden suurin hybridiaurinkovoimalakenttä, selittää Thermal Storage Finlandin toimitusjohtaja Janne Ritakoski.

– Sen lisäksi otetaan ilmasta energiaa silloin, kun auringosta ei saada tarvittavaa määrää. Lisäksi voidaan hyödyntää kaikkia lämmön takaisinkeräysmahdollisuuksia, mitä kiinteistöstä löytyy.

Päästöt nollaan ja lämmityskulut alas

Hybridivoimala lämmittää päästöttömästi yli 12 000 neliömetrin kokoisen Niemi Palveluiden kiinteistön.

– Lämmityskustannukset putoavat noin kolmannekseen aikaisemmasta. Meillä lämmitysenergian tarve on noin miljoona kilowattituntia vuodessa ja nyt se korvataan täysin uusiutuvalla menetelmällä tehtävällä lämmöllä. Päästötkin putoavat käytännössä nollaan, toteaa Niemi Palvelut Oy:n toimitusjohtaja Kalle Peltola.

Asiantuntija pitää kotimaiseen innovaatioon perustuvaa voimalaa lupaavana.

– Se on oikein fiksu ratkaisu. Hyödynnetään eri tekniikoita ja tuodaan älykkyyttä, että tekniikat pelaavat hyvin yhteen ja saadaan siitä suurin hyöty myös sille kuluttajalle, arvioi Aalto-yliopiston professori Peter Lund.

Auringon lämpö hyötykäyttöön

Poikkeuksellista on se, että talteen otetaan sähkön lisäksi myös auringon tuottama lämpö, jolloin hybridiaurinkokeräimien hyötysuhde nousee lähes 90 prosenttiin.

– Siitä se koko alkuperäinen idea lähti, että miten me saadaan se aurinko valjastettua  lämmöntuotannon tarpeisiin varsinkin tämmöisissä Pohjolan olosuhteissa. Tunnistettiin se valtava auringon lämmön ja sähkön tuotantopotentiaalin vähäinen käyttö Suomessa. Sen hyödyntäminen pelkäksi sähköksi on aika helppoa, mutta lämmön hyödyntäminen suoraan auringosta ei ole niin yksinkertaista. Meillä on Hangossa ollut pilottivoimala käytössä yli vuoden ja olemme olleet jopa yllättyneitä siitä, kuinka paljon lämpöenergiaa auringosta kuitenkin saadaan, pohtii Ritakoski.

Asiakas voi ostaa vain palvelun

Hybridivoimala maksaa koosta riippuen 250 000 eurosta 600 000 euroon, mutta asiakas voi investoinnin sijaan ostaa pelkän palvelun. 

– Tähän sisältyy palvelumalli, eli emme itse investoi tähän vaan maksamme käytön mukaan. Samalla, kun säästämme energialaskussa, pystymme maksamaan palvelua pois. Takaisinmaksuaika on noin 4–6 vuotta, laskee Peltola.

Seuraavat hybridivoimalat sijoittuvat Vantaalle ja Saksaan. Tavoitteena onkin voimaloiden myyminen erityisesti Pohjois-Eurooppaan.

– Yksittäiset teknologiathan ovat olemassa jo, mutta miten nämä pelaavat yhteen optimaalisesti, että niistä saadaan paras hyöty, niin se osaaminen on varmasti myös vientikelpoista, uskoo Lund.

Soveltuu myös asuinkiinteistöihin

Hybridivoimala soveltuu monenlaisiin kohteisiin.

– Olemme nyt kohdistaneet meidän myyntipanostukset teollisiin kohteisiin, kuten logistiikkakiinteistöihin ja valmistavan teollisuuden kohteisiin, mutta toki asuinkiinteistöt ovat meille myös potentiaalinen ostajakunta, sanoo Ritakoski.

Peter Lundin mukaan esimerkiksi pääkaupunkiseudulla olisi tarvetta hybridivoimaloille ja vastaaville päästöjä vähentäville keksinnöille.

– Täällä pääkaupunkiseudulla, erityisesti Helsingissä, jossa edelleenkin lämmitetään kivihiilellä ja maakaasulla, niin täällähän sillä olisi suuri merkitys. Meillä on myös sellaista rakennuskantaa, mikä sopisi tähän, visioi Lund. 

Lue myös:

    Uusimmat