Aurinkopaneeleista sähköä ja lämpöä – Kirkkonummelle valmistuu lähes energiaomavarainen taloyhtiö: "Ei tarvita suoraa auringonpaistetta"

2:12img
Katso videolta uutisjuttu aiheesta!
Julkaistu 25.10.2019 20:48
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Kirkkonummelle on valmistumassa asunto-osakeyhtiö, jossa hyödynnetään aurinkoenergiaa aiempaa tehokkaammin. Aurinkopaneeleja on tavallista enemmän ja ne tuottavat sähköä taloyhtiön yhteiseen sähköverkkoon. Paneeleista saadaan taloyhtiöön sekä sähköä että lämpöä.

Arvioiden mukaan taloyhtiö on 7 kuukautta vuodesta energian suhteen omavarainen. Aurinkopaneelien tuottama sähkö varastoidaan ilma-vesi -lämpöpumppujärjestelmään.

Vaikka Kirkkonummella on perusharmaa ja sateinen syyspäivä, aurinkopaneelit tuottavat energiaa pian valmistuvaan taloyhtiöön.

– Tämmöinen nykyaikainen aurinkopaneeli tuottaa myös valosta eli ei tarvita suoraa auringonpaistetta. Tällä hetkellä noin 10 prosenttia maksimitehosta on saatavilla, laskee Playgreenin toimitusjohtaja Jouni Penttinen.

Sähköä varastoidaan illan ja yön tarpeisiin

Aurinkopaneeleja on yhtiön paritalojen katoilla tavallista enemmän ja ne tuottavat sähköä taloyhtiön yhteiseen sähköverkkoon.

– Täällä on vain yksi sähköliittymä ja kaikki katot tuottavat yhteiseen tarpeeseen eli missä tahansa asunnossa sähköä kulutetaan, se tulee yhteisiltä katoilta se energia, kuvailee Penttinen.

Kaikkea paneelien tuottamaa sähköä ei tarvitse käyttää heti vaan se varastoidaan ilma-vesi -lämpöpumppujärjestelmään.

– Kun tuotetaan paljon aurinkosähköä, piti miettiä, miten se kulutetaan ja varastoidaan. Tässä on jokaisessa paritalossa ilma-vesi -lämpöpumppu, jonne aurinkosähkön tuotanto varastoidaan illan ja yön tarpeisiin, selittää Penttinen.

aurinkoenergia, Kirkkonummi

Ensimmäiset asukkaat muuttavat aurinkoenergiaa sähkön ja lämmön tuotannossa hyödyntävään taloyhtiöön joulukuun alussa.

Omavarainen energiantuotanto 7 kuukautta vuodesta

Tavoitteena on, että taloyhtiö olisi 7 kuukautta vuodesta energiantuotannon suhteen omavarainen ja sähköä riittää myös myytäväksi. Sähköä joudutaan ostamaan vain pimeimpänä aikana joulu-tammikuussa.

– Kyllä tämä varmaankin on Suomen omavaraisin taloyhtiö aurinkosähkön ja energiantuotannon suhteen, uskoo Penttinen.

Uudet ratkaisut huomioon kaavoituksessa

Uudenlaisten ratkaisujen käyttäminen on tuonut rakennuttajalle odottamattomia ongelmia kaavoituksen ja rakennuslupien kanssa.

– Toivoisi, että myös kunnat ja valtio heräisivät siihen, että ihan sillä tasolla pitää tehdä myös muutoksia kaavoitukseen ja olla avoin uusille vaihtoehdoille, huomauttaa Sundsbergin Solaris -asunto-osakeyhtiön rakennuttaja Anna-Kaarina Lipsanen.

Asunnon ostajat eivät joudu maksamaan korkeampia asuntojen hintoja, vaikka yhtiössä on käytössä uusia energiaratkaisuja,

– Eivät nämä ole ostajille kalliimpia. Meille rakennuttajana tämä on jonkin verran kalliimpi. Me olemme halunneet osaltamme olla mukana tekemässä parempaa huomista, sanoo Lipsanen.

aurinkoenergia

Taloyhtiön katoille on sijoitettu tavallista enemmän aurinkopaneeleja.

Edulliset asumiskustannukset houkuttelevat

Uudenlaiset energiaratkaisut kiinnostavat myös asunnon ostajia.

– Tässä on mahdollisuus siirtyä sähköauton tai ladattavan hybridin käyttöön luontevasti ja saada ilmaisia kilometrejä aurinkoenergialla, lämmitys on tosi edullista ja asumiskustannukset ovat pienet, perustelee Ville Parma asunnon ostopäätöstään.

Ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan taloyhtiöön joulukuun alussa.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa