Långvikin kylpylään liittyvä epäilty rikos syyttäjälle – kytköksiä Putinin lähipiiriin

Hotelli Långvik Congress Wellness Hotel Kirkkonummella helmikuussa 2023.
Hotelli Långvik Congress Wellness Hotel Kirkkonummella helmikuussa 2023.Lehtikuva
Julkaistu 26.12.2024 09:48

MTV UUTISET – STT

Tutkinnasta aiemmin uutisoineen HS:n mukaan Rotenberg on kiistänyt auttaneensa isäänsä kiertämään pakotelainsäädäntöä.

Uudenmaan Kirkkonummella sijaitsevaan Långvikin kylpylään liittyvä esitutkinta on valmistunut. Keskusrikospoliisin (KRP) tutkinta kohdistui Långvik Capital ja Tanskarlan Centrum -yhtiöihin, ja se siirtyi syyttäjälle epäiltynä törkeänä säännöstelyrikoksena.

Tutkinnan valmistumisesta kertoi STT:lle tutkinnanjohtaja Merja Laitinen-Jaakkola.

Helsingin Sanomat uutisoi viime vuoden tammikuussa, että epäiltynä on Roman Rotenberg, jonka isä Boris Rotenberg kuuluu Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin.

HS:n mukaan Roman Rotenbergin nimissä tehtiin syyskuussa 2022 kaksi tilisiirtoa, joilla maksettiin Verohallinnolle yhteensä noin 120 000 euroa. 

Summalla kuitattiin Långvikin kylpyläkiinteistön kiinteistövero. Roman Rotenbergin epäiltiin HS:n mukaan avustaneen isäänsä kiertämään pakotelainsäädäntöä. Boris Rotenberg lisättiin EU:n pakotelistalle keväällä 2022.

HS:n mukaan Roman Rotenberg on kiistänyt auttaneensa isäänsä pakotteiden kiertämisessä.

Oligarkkiveljesten euron yrityskauppa

Huhtikuussa korkein oikeus (KKO) jätti myöntämättä Roman Rotenbergille valitusluvan häneen osin kohdistuvista omaisuusjäädytyksistä, joiden taustalla ovat EU:n asettamat talouspakotteet.

Rotenberg pyysi valituslupaa, koska Ulosottolaitos jäädytti toissa syksynä Långvik Capital -yhtiön ja yhtiön omistamien yritysten osakkeita.

Oligarkkiveljekset Boris ja Arkadi Rotenberg myivät Långvik-yhtiön Roman Rotenbergille kesäkuussa 2014. Kauppahintana oli yksi euro. 

Noin kuukausi kaupanteosta Arkadi Rotenberg asetettiin pakotteiden piiriin Krimin niemimaan miehityksen vuoksi. Boris Rotenberg taas päätyi pakotelistalle huhtikuussa 2022 Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan takia.

Ulosottolaitos ja ulkoministeriö katsoivat, että Boris ja Arkadi Rotenberg käyttivät yhtiössä määräysvaltaa omaisuusvaihdoksesta huolimatta. 

Helsingin käräjäoikeus on katsonut järjestelyn puhuvan vahvasti sen puolesta, että yhtiön myynnin tarkoituksena on ollut kiertää pakotteita.

Tuoreimmat aiheesta

Pakotteet