Helsingin käräjäoikeudessa alkoi tänään erikoinen oikeusprosessi, jossa puidaan, miten Suomessa pitäisi toteuttaa Yhdysvaltojen Venäjä-pakotteita. Venäläisoligarkki ja Suomen kaksoiskansalainen Boris Rotenberg on haastanut neljä Suomessa toimivaa pankkia oikeuteen saadakseen pankkipalveluita. Rotenberg on Yhdysvaltain pakotelistalla, mutta ei EU:n pakotteiden piirissä. Tästä huolimatta hän ei voi maksaa Suomessa edes verojaan.
Handelsbankenin, Nordean, Danske Bankin ja Osuuspankin juristit kerääntyivät tänään Helsingin käräjäoikeuteen käsittelemään erikoista oikeusjuttua, jossa venäläisoligarkki ja Suomen kaksoiskansalainen Boris Rotenberg vaatii itselleen pankkipalveluita, jotka häneltä on Suomessa evätty Yhdysvaltain Venäjä-pakotteiden vuoksi.
Rotenberg on nyt haastanut käräjille Handelsbankenin, Nordean, Danske Bankin sekä Osuuspankin.
Oligarkin ajoneuvoveron jäännösosa ulosottoon
Rotenbergin suomalaisen asianajajan Michael Saarikosken mukaan pankkien toiminta aiheuttaa Rotenbergille merkittäviä vaikeuksia.
Erikoisimmasta päästä ovat Rotenbergin ongelmat pienten mutta tärkeiden maksujen kuten Trafin ajoneuvoveron jäännösosan maksamisen kanssa. Summa on noin 18 euroa, mutta yksi Venäjän rikkaimmista miehistä ei pysty maksamaan sitä, koska pankit eivät hoida hänen maksujaan.
Pohjimmiltaan kyse on kuitenkin suuristakin summista.
– Häneltä menee Suomessa oleva omaisuus tietysti ulosottoon koska hän ei pysty maksamaan esimerkiksi kiinteistöveroja ja sähkölaskuja. Totta kai häneen kohdistuu ihan samat seuraamukset kuin kehen tahansa Suomen kansalaiseen joka ei pysty maksamaan laskujaan. Olkoon vain, että hän on miljardööri, mutta tilanne on tämä, Saarikoski hymähtää.
Rotenbergillä on Suomessa asunto ja kiinteistöjä, mm. kesämökki Porvoossa.
Kaikki haastetut pankit ovat kieltäytyneet kommentoimasta tilannetta julkisuudessa.
– Muodollisesti ne (pakotteet) eivät virallisesti ole samalla tavalla Suomea sitovia kuin EU:n ja YK:n pakotteet. Käytännössä kuitenkin pankit joutuu ne huomioimaan, koska pankkitoiminta on kansainvälisesti verkottunutta. Käytännössä ainakin kaikilla isommilla pankeilla on linkki Yhdysvaltain dollarimaksuliikenteeseen, ja jos ei näitä pakotteita noudateta niin siitä seuraa sitten ongelmia pankille, kuvailee johtava asiantuntija Mika Linna Finassiala ry:stä.
Saarikoski kyseenalaistaa pankkien riskin, jos ne palvelisivat Rotenbergia.
- Pankeilla on oma näkemyksensä mitä heille voisi tapahtua, minun näkemyksen on että ei tapahtuisi mitään, Saarikoski sanoo.
Judoa Putinin kanssa, jääkiekko-omistuksia Suomessa
Boris Rotenberg on Venäjällä huomattavan vaikutusvaltainen henkilö. Hän on yksi Venäjän rikkaimmista oligarkeista ja häntä pidetään myös presidentti Vladimir Putinin lähipiiriläisenä ja uskottuna. Miesten ystävyys on peräisin kymmenien vuosien takaa, jolloin he harrastivat judoa samassa urheiluseurassa.
Samassa judoseurassa urheili myös Boris Rotenbergin miljardööriveli Arkadi Rotenberg, joka on nykyään sekä EU:n että Yhdysvaltain pakotelistalla.
Pakotteiden syy Arkadin kohdalla on mm. se, että hän on rahoittanut Venäjää ja Krimiä yhdistävää uutta Kertshin siltaa, jota pidetään Putinin jättihankkeena. Näyttävä silta yhdistää Krimiä ja Venäjää niin konkreettisesti kuin symbolisestikin.
Suomessa Rotenbergin suku omistaa mm. merkittävän osan Hartwall Areenasta sekä jääkiekkojoukkue Jokereista. Boris Rotenbergin poika Roman Rotenberg toimii Hartwall Areenan omistajayhtiön hallituksen puheenjohtajana sekä Jokerien hallituksen jäsenenä.