LM: Pitkä sairausloma keskimäärin yli kaksi kuukautta – duunari sairas useammin, yrittäjä pidempään

Tutkimuksessa selvitettiin Kelan korvaamien pitkien sairauspoissaolojen eli vähintään 12 päivän poissaolojen sosioekonomista taustaa.
Julkaistu 02.12.2016 06:02

MTV UUTISET - STT

Duunareilla on yleisimmin sairauspoissaoloja, mutta pisimmät sairauspoissaolot ovat yrittäjillä ja työttömillä, uutisoi Lännen Media.

Asia käy ilmi Kelan tutkimustiimin päällikön Jenni Blomgrenin ja tutkija Sauli Jäppisen tutkimuksesta.

Duunareilla on sairauspoissaoloja erityisesti tuki- ja liikuntaelinsairauksien takia, jotka ovat syynä noin kolmannekseen kaikista sairauspoissaoloista.

Mielenterveyden häiriön takia yleisimmin sairauslomalle jäävät alemmat toimihenkilöt ja työttömät.

Blomgren ja Jäppinen selvittivät Kelan sairauspäivärahalla korvattujen pitkien sairauspoissaolojen eli vähintään 12 päivän poissaolojen sosioekonomista taustaa. Sairauspäiväraha ei edellytä työsuhdetta.

Mukana tutkimuksessa oli 25–62-vuotiaita, ja tutkimusotoksessa oli mukana 70 prosenttia työikäisistä eli 1,6 miljoonaa ihmistä.

Uusien alkaneiden sairauspoissaolokausien keskimääräinen yhteispituus oli vuonna 2013 reilut kaksi kuukautta.

– Kasvainten takia Kela maksaa vuosittain sairauspäivärahaa keskimäärin 70 päivältä saajaa kohden. Mielenterveysongelmien takia päivärahaa maksetaan keskimäärin 60 päivää, Blomgren kertoo Lännen Medialle.

Vain sairauspäivärahakorvattuja sairauspoissaoloja pystyy seuraamaan kansallisista rekistereistä. Lyhyistä ja lyhyehköistä sairauspoissaoloista ei ole rekisteriä.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa