Länsi-Niilin virus leviää hyttysten välityksellä suosituissa Euroopan lomakohteissa – matkailijat eivät saa luovuttaa verta kuukauteen

Hyttysten välityksellä leviävä virus estää tietyissä maissa Euroopassa matkailevia luovuttamasta verta Suomessa.

Hyttysten puremien kautta leviävä Länsi-Niilin virus aiheuttaa neljän viikon verenluovutusrajoituksen Etelä- ja Itä-Euroopassa matkustaville heinäkuun alusta marraskuun loppuun.

Yllä olevalla videolla keskustellaan siitä, miten turistivirrat saataisiin Helsinkiin. 

Tällaisia maita ovat esimerkiksi suomalaistenkin suosimat Bulgaria, Italia, Kreikka ja Kroatia.

– Tuolloin näillä alueilla jyllää Länsi-Niilin virusepidemia. Lainsäädännön mukaan tuolloin verenluovuttajan pitää odottaa 28 vuorokautta eli neljä viikkoa, mikä on viruksen itämisaika, kertoo verenluovutuksen erikoislääkäri Susanne Ekblom-Kullberg SPR:n Veripalvelusta.

Länsi-Niilin viruksen takia karenssi verenluovutuksessa on ollut olemassa EU:n alueella jo kymmenkunta vuotta. Virus tuli alun perin tunnetuksi Pohjois-Amerikassa, jossa se aiheutti ja aiheuttaa edelleen tartuntoja kesäisin ja syksyisin.

Tartuntoja Kreikassa ja Italiassa

EU:n tartuntatautivirasto ECDC seuraa Länsi-Niilin viruksen leviämistilannetta viikoittain julkaistavilla raporteilla.

– Ensimmäiset ihmisiin tarttuneet virukset on raportoitu viime viikolla Kreikasta ja Italiasta. Me emme SPR:ssä kuitenkaan voi päivittää listaa viikoittain, vaan katsomme, mikä tilanne on ollut esimerkiksi viime vuonna tai kolmena edellisenä vuonna, joten asetamme varoalueen sen mukaisesti, kertoo Ekblom-Kullberg.

Kaikki luovuttajat eivät tiedä karenssista 

Ihmiset eivät aina tiedä karenssista tullessaan luovuttamaan verta.

– Ainakin säännöllisesti verta luovuttavat ihmiset kyllä tietävät tästä, koska tämä aina toistuu kesäisin. Uudet luovuttajat eivät välttämättä tiedä, jos eivät ole katsoneet verkkosivujamme. Meillä on asiasta tiedote myös aina verenluovutuspaikoilla, Ekblom-Kullberg kertoo.

Länsi-Niilin viruksen lisäksi on olemassa erilaisia trooppisia ja subtrooppisia hyönteisten välittämiä infektioita eri puolilla maailmaa, ne aiheuttavat esteitä verenluovuttajille.

Kaikki matkat EU:n sekä Norjan, Sveitsin, Islannin ja Liechtensteinin ulkopuolelle johtavat vähintään neljän viikon verenluovutusrajoitukseen. Malaria-alueille matkustaneella varoaika on vähintään kuusi kuukautta matkan päättymisestä.

Matkailun osuus luovuttamisen esteistä pieni

Verta tarvitaan Suomessa yli 200 000 veripussia vuodessa, joten joka arkipäivä tarvittaisiin yli 800 luovutusta. Luovutettavasta verestä eroteltavat verihiutaleet säilyvät vain 5 vuorokautta.

– Luovuttajia tarvitaan tasaisesti koko kesän ajan, vaikka esimerkiksi leikkauksia tehdään kesäaikaan tavallista vähemmän.

Kaikkien halukkaiden verenluovuttajien kannattaa Susanne Ekblom-Kullbergin mukaan seurata SPR:n nettisivuja, joista selviää kulloinenkin luovutuksen tarve.

Vaikka ihmiset matkustelevat nykyään sekä lomien että työn takia paljon, matkailun osuus verenluovuttamisen esteistä on kuitenkin hyvin pieni, vain yhdeksän prosenttia.

Erityisesti syksyisin Suomessakin on havaittavissa, että luovuttajien varoajan määrä kasvaa.

Länsi-Niilin virus voi aiheuttaa aivokuumetta

Länsi-Niilin virus ei ole tavanomaista virusta vaarallisempi terveille aikuisille. Pienille lapsille ja vanhuksille viruksella on olemassa riski aiheuttaa vaarallista aivotulehdusta.

Euroopassa pohjoisin Länsi-Niilin viruksen tautitapaus on raportoitu Itävallassa, Suomessa virusta ei ole tavattu.

– Oireet ovat lähinnä tavallisen flunssan oireita, mutta valtaosa tautitapauksista on oireettomia.

Alueelle matkustavien kannattaa suojautua tartunnalta pitkähihaisilla vaatteilla tai hyttysmyrkyllä.

Aiheesta uutisoi eilen Helsingin Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat