Suomen Lapista etsivä löytää sekä kultaa että korukiviä. Kullankaivuun asiantuntijan mukaan Lapin kullasta voi saada jopa kymmenen kertaa maailman markkinahintaa korkeamman maksun.
Kultahistorioitsija Seppo Partanen vakuuttaa, että Lapissa kultaa etsivä voi olettaa löytävänsä vähintään kultahiekkaa. Arvokkaita ovat kuitenkin vasta hieman isommat hiput.
– Lapin kullalla on ainutlaatuinen ominaisuus koko maailmassa. Jos myy vaikka 0,5 gramman hipun, voi sille saada moninkertaisen hinnan. Hipuilla on koruarvoa, Partanen paljastaa. Hänen mukaansa Lapin kullasta voi saada jopa 3-10 kertaa maailmanmarkkinahintaa korkeamman tuoton.
Arvonnousu ei kuitenkaan selity laadulla, vaan sillä, että suomalaiskeräilijät ovat valmiita maksamaan kotimaisesta kullasta, Patanen selventää. Lisäarvoa Lapin kullalle tuovat hippuun ja sen löytämiseen liittyvät tarinat, jotka on huolella dokumentoitu. Partanen vertaakin kultahippuja antiikkiesineisiin, joiden arvoa nostaa nimenomaan niihin liittyvä historia.
Hipputeos.fi -sivustolla myytävien Lapin hippujen hinnat liikkuvat muutamasta kympistä aina 70 000 euroon asti. Mikäli löytämänsä kullan vain vaihtaa rahaksi, on korvaus kulloisenkin maailmanmarkkinahinnan mukainen.
Kulta ja kivet koruiksi
Lapin luonnosta löytää myös korukiviä, kuten kvartseja, jaspista, granaatteja ja korundeja. Esimerkiksi kullan äidiksikin sanottua valkoista kvartsia on Partasen mukaan silminnähden Saariselällä ja muilla kultapitoisilla alueilla. Korukivet ovat kultaa yleisempiä.
Myös platinaa voi löytää kullanhuuhdonnan sivutuotteena. Se on kultaakin arvokkaampaa, mutta sitä on vain vähän.
– Moni tekee tai teettää löytämistään kultahipuista ja korukivistä koruja, joko itselleen tai ansaitakseen. Korukivet voivat olla todella kauniita, Partanen kehuu. Löytäjälleen kivillä ja kullalla on myös tunnearvoa, jota ei voi rahassa edes mitata.
Studio55.fi/ Milja Haaksluoto
Kuva Seppo Partanen
Suomen vedenalaisten aarteiden sijainnit paljastettiin kaikille
Piileekö astiakaapissasi aarre? Näin paljon muumimukeista maksetaan!