Lapin rajavartiosto haluaa rajoittaa pohjoisen kautta maahan tulevien turvapaikanhakijoiden määrää. Osa tulijoista on asunut Venäjällä vuosia.
Murmanskin reitti on tällä hetkellä yksi turvapaikanhakijoiden houkuttelevimmista väylistä länteen. Näin arvioi Lapin rajavartioston komentaja eversti Jari Tolppanen. Tolppanen otti asiaan kantaa tiedotustilaisuudessa, jonka Lapin rajavartiosto järjesti tänään laittomasta maahantulosta.
– Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan epävakaus ja väestönkasvu työntävät väkeä pois. Venäjällä taas taloustaantuma on saanut saanut ihmiset liikkeelle, Tolppanen selvittää.
– Pohjoisen reitin potentiaali on merkittävä. Liikenneyhteydet Murmanskiin ovat erittäin hyvät niin lentäen kuin junallakin. Lisäksi maareitti on turvallinen verrattuna merireittiin. Murmanskista voi tulla Suomeen hyvinkin suuria ihmisvirtoja nopeasti.
Nykyvauhdilla pakolaisten määrän arvioidaan kasvavan 7 500 tulijaan vuodessa.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
”Jos ovet avataan isommalle, tulijoiden määrä lisääntyy”
Lapin rajavartiosto on kamppaillut Tolppasen mukaan resurssipulan kanssa maahantulijoiden määrän noustua viime viime vuonna. Liikennettä on jouduttu esimerkiksi pysäyttämään aika ajoin, jotta kaikki tulijat on ehditty käsitellä.
Myös normaali rajanylitysliikenne on kärsinyt tilanteesta.
– Rajanylityksen hetki on tärkeä. Turvatarkastukset on tehtävä huolellisesti. Vaaralliset tavarat ja mahdolliset piilotetut asiakirjat tarkastetaan, Raja-Joosepin rajavartioaseman päällikkö kapteeni Jani Brännare selvittää.
Vaikka tarve lisätyövoimalle on suuri, rajavartiostossa ei haluta lisätä resursseja niin paljon, että se houkuttelisi Lapin rajanylityspaikoille entistä enemmän tulijoita.
– Jos ovet aukaistaan isommalle, tieto reitistä leviää sosiaalisen median kautta hetkessä potentiaalisiin lähtömaihin. Tulijoiden määrä lisääntyy sitä mukaa entisestään, Jari Tolppanen uskoo.
Venäjä päästää viisumittomia maahantulijoita Suomen rajalle
Lapin rajavartioston mahdollisuudet hallita ilmiötä ovat Tolppasen mukaan rajalliset. Etenkin niin kauan kuin Venäjä päästää väkeä Suomen rajalle ilman viisumia, tilanteeseen ei ole näkyvissä muutosta.
– Suomi on toivonut, että Venäjä ei päästäisi Suomeen viisumittomia matkustajia. Valtiosopimuksen perusteella molempien osapuolten pitää tehdä oma osuutensa asiassa. Venäjän rajaviranomaiset ovat kuitenkin todenneet, että he eivät voi estää viisumittomien maasta poistumista.
Yksi Suomen keinoista vaikuttaa tilanteeseen oli kieltää rajanylitys polkupyörällä. Tolppasen mukaan ilmiö oli lisäksi vaaraksi liikenneturvallisuudelle.
– Polkupyörät kiellettiin pääasiallisesti siksi, että rajoille haluttiin palauttaa järjestys. Koska jalankulku oli kielletty, pyörää käytettiin kiellon kiertämiseen. Pyöräilijät aiheuttivat myös riskejä liikenneturvallisuudelle. Monessa tapauksessa onnettomuus oli lähellä.
Puolet tulijoista afganistanilaisia
Noin puolet Lapin kautta tulevista maahanmuuttajista on Tolppasen mukaan afganistanilaisia. Neljännes heistä on asunut Venäjällä kuukausia tai jopa vuosia. He saapuvat Suomeen ilman vaadittavia matkustusasiakirjoja.
– Maahanmuuttovirasto tehnyt viime vuonna vajaat 100 päätöstä Lapin kautta saapuneille hakijoille. Ne ovat olleet muutamaa lukuun ottamatta kielteisiä. Ilmiössä siis käytetään hyväksi hädänalaisten ihmisen turvaksi tehtyä turvapaikkaprosessia, Tolppanen kiteyttää.